Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC

18.09.2002, conferință de presă

Întrebări și răspunsuri




Adriana Duțulescu, Național

Câți membri are partidul dumneavoastră în acest moment și dacă vă gândiți cu îngrijorare la reînscrierea partidului, conform noii legi a partidelor politice care stabilește un minim de 50.000 de membrii?


Cosmin Alexandru

URR are în acest moment 10 250 membri fondatori. De la lansarea publică a partidului din luna iulie s-au mai înscris 1 500 aderenți în toată țara și ne întâlnim individual cu fiecare dintre ei pentru a vedea în ce măsură vor să devină membri ai URR. Ei se vor putea înscrie ca membri în organizațiile locale URR pe care le înființăm acum. În luna octombrie vom lansa într-o conferință de presă organizațiile locale URR din 7 județe, plus pe cele din sectoarele municipiului București.

Sentimentul pe care-l trăim legat de cele 50000 de semnături nu este de îngrijorare ci de nemulțumire, de frustrare. Aceasta pentru că este o măsură incorectă din toate punctele de vedere. E o măsură care, din informațiile pe care le avem, nu există în nici o țară civilizată din Europa. Din nefericire asistăm din nou la aplicarea unei democrații profund originale și păguboase în România. De exemplu pentru a înființa un partid politic în Germania este nevoie doar de 5 membri fondatori.

În ce măsura România este "mai cu moț" decât Germania încât îi trebuie 50.000 de membri - e un lucru la care guvernanții sau, mă rog, Parlamentul care votează astfel de aberații trebuie să răspundă.

În ceea ce ne privește, noi le vom strânge, nu asta o să fie problema.


Adrian Pop

Aș vrea să adaug la cele spuse de Cosmin, că a fost mult mai greu să strângem cele 10250 de semnături decât ne va fi să le obținem pe cele 50000 având o bază stabilă de membri.


Adrian Stanciu

Am și eu un mic comentariu dacă îmi permiteți.

Problema aici e din nou o problemă de scop și de logică a actului politic. Ce se urmărește cu această poveste: să se excludă partidele care nu pot strânge 50.000 de semnături? Pot să strângă toate, nu asta e problema. Nici pentru noi, nici pentru ceilalți.

Problema e că în loc să ne ocupăm de ce trebuie, ne ocupăm de strâns semnături și că astfel de metode represive n-au oprit niciodată "șmecherii", i-au oprit doar pe oamenii onești.

Despre ce vorbim de fapt? Este o încercare a unei oligarhii politice care trăiește într-un sistem închis de a închide și mai tare sistemul. Adică - dacă noi suntem aici la masa bucatelor, de ce să mai vină și alții.

Astăzi în conducerea partidelor politice sau majorității partidelor politice sunt membri din CFSN. În fapt, de 12 ani clasa politică nu s-a schimbat, s-a vânturat doar de la un partid la altul: "n-a mers la ăsta, mă duc la altul".

"N-a mers la PSD mă duc la APR, n-a mers la APR mă fac liberal, nu merge nici la liberali, voi găsi ce să fac".

Această clasă politică încearcă să se perpetueze, iar prin noua lege a partidelor politice nu produce decât daune la nivelul societății și nici un fel de beneficii.

 

Adriana Duțulescu, Național

Va avea URR candidați la alegerile locale și parlamentare din 2004?


Cosmin Alexandru

Da. Intenționăm să participăm la alegerile din 2004: și la cele locale, și la cele generale.

 

Adriana Duțulescu, Național

V-aș ruga să ne spuneți care este relația dintre URR si NDI, care este relația dintre URR si Dorin Marian, Cătălin Harnagea si Emil Constantinescu?


Cosmin Alexandru

Raporturile noastre cu NDI sunt, sau mai degrabă au fost – pentru că nu ne-am mai întâlnit de mult - unele de colaborare. Din câte știu eu, NDI are astfel de raporturi de colaborare cu toate partidele politice din România. Noi am stat de vorbă cu ei, ne-am consultat și atât. Nu avem nici un fel de raporturi aparte cu NDI.

Legat de Dorin Marian și Cătălin Harnagea -  nu avem nici un fel de relație specială cu nici unul dintre ei.

Cât despre Emil Constantinescu, am mai spus-o și o repet. Între URR și Emil Constantinescu nu a existat, nu există și nici nu intenționăm să existe nici un fel de legătură.

 

Adriana Duțulescu, Național

Pentru domnul Cosmin Alexandru: dacă este adevărat că Dumneavoastră sunteți un prieten apropiat al lui Dragoș Constantinescu?

 

Cosmin Alexandru

Nu suntem în situația în care să ne considerăm prieteni, pentru că n-am fost niciodată prieteni. Ne-am cunoscut, mai mult de atâta n-am ce să spun, dar nu l-am mai văzut de aproape 2 ani. Nu știu ce face, nici cum face, nu suntem în nici un fel de relații, nu ne sunăm, nu ne scriem, nu suntem prieteni.

 

Adriana Duțulescu, Național

Este domnul Costin Borc (Lafarge România) membru al URR?

 

Cosmin Alexandru

Nu-l cunosc. Tot respectul, dar nu am avut nici un fel de discuții legate de apartenența d-lui la URR.

 

Adriana Duțulescu, Național

Care este parerea dumneavoastră despre inflația de partide ale tinerilor din peisajul politic românesc (PT – Raj Tunaru , PND – Comșa) ?

 

Cosmin Alexandru

Era un lucru la care ne așteptam. În mod evident, o mișcare ca a noastră trebuia să producă o reacție de răspuns a organismului bolnav care este clasa politică actuală.

O primă reacție a fost că a început să existe mai multă presiune în interiorul partidelor pentru ca tinerii să acceadă în funcții de conducere, să devină mai vizibili, atât la interiorul cât și la exteriorul formațiunilor.

O a doua reacție a fost aceasta: anumite partide, cum e cazul PSD-ului, și-au creat apendice de genul Partidului Tineretului. Așa cum au creat și PRM-ul și acum trebuie să se descurce cu el, PSD  a creat acum Partidul Tineretului. Tot ei trebuie să se descurce cu acest partid.

Nu e problema noastră în nici un fel, noi ne vedem de treabă.

 

Adrian Stanciu

Totuși, vreau să menționez faptul că partidele existente, parlamentare și neparlamentare, au început să-și pună serios problema promovării tineretului în rândurile lor. Considerăm ca e un fenomen bun și noi ne bazăm pe faptul că acțiunea noastră politică va da exemple pe care celelalte partide le vor urma. Și ne bucurăm de acest lucru. Nu ținem neapărat să fim monopoliști pe ideile sau pe principiile noastre. Am fi foarte bucuroși dacă toată lumea le-ar adopta.

 

 

Iulia Nueleanu, Curentul

  1. De ce înființarea partidului Dumneavoastră a fost învăluită așa, în mister, toată lumea a aflat de la cunoștințe, pe căi mai mult sau mai puțin oculte. Noi suntem obișnuiți ca partidele să se înființeze în urma unui Congres, la care să fie aleasă conducerea, să fie invitată și presa. Asta era nelămurirea mea. De ce a fost nevoie de atât mister?
  2. Din câte îmi aduc aminte, la început ați declarat că nu vor ieși în față decât 5-6 membri din conducere, pentru că ceilalți sunt oameni cu poziții-cheie în diverse companii, iar ieșirea lor la rampă le-ar periclita pozițiile. Este acesta o lipsă de responsabilitate, o lipsă de curaj în asumarea acestei misiuni politice a membrilor URR?
  3. În aceste zile au loc discuții, tatonări, în vederea creării unei posibile forțe de dreapta pentru alegerile din 2004. Ați participat, v-ați întâlnit cu vreunul din actorii acestei mișcări politice în acest sens?

 

Cosmin Alexandru

Să luăm întrebările pe rând.

Legat de lansare: Într-adevăr, o lansare mai neobișnuită, dar în mod intenționat, pentru că ne-am propus să avem o lansare care să atragă atenția într-un mod diferit de celelalte partide. Venim dintr-un mediu care nu e public, noi nefiind persoane publice înainte de apariția partidului, și ne-am gândit că este de dorit și pentru noi, și pentru restul lumii, să ne putem prezenta inițial printr-un vehicul media de la cap la coadă: cine suntem, ce facem, ce vrem.

Am decis, într-o primă fază, să ieșim doar noi 5 pentru că, într-adevăr, colegi ai noștri și-au manifestat ei personal reticiența în a face publică apartenența la o companie sau alta care era în legătură cu statul și, deci, asupra căreia Guvernul, respectiv miniștrii, pot avea o influență foarte mare. A fost o balansare pur și simplu a ceea ce pierdem și a ceea ce câștigăm dintr-o  astfel de poziționare. Nu e o lipsă de responsabilitate, a fost pur și simplu dorința de a evita să ieșim în față neobținând nici un avantaj și periclitând, prin asta, pozițiile unora dintre noi. Ei vor ieși cu siguranță toți în față, nu e nimic misterios și nu e nimic anonim în asta, doar că a trebuit ca activitatea partidului să devină mai concretă, să fie mai clar cine suntem și ce vrem, astfel încât atacurile asupra noastră să aibă mult mai puține șanse de succes.

 

Adrian Stanciu

Scuză-mă, am o mică remarcă aici. Spuneați mai devreme că ne-am lansat într-un fel neobișnuit și pe care nu l-ați mai văzut la alte partide. Sperăm din toată inima să facem numai lucruri pe care nu le-ați mai văzut la alte partide, pentru că ceea ce vedem la alte partide nu ne place. Nu spun prin asta că diferențierea e un scop în sine, dar spun că veți vedea la și de la noi multe lucruri neobișnuite. Iar în momentul în care vom deveni obișnuiți, ar trebui să ne cam desființăm.

 

Cosmin Alexandru

Legat de coaliție. Am auzit de astfel de discuții, am auzit de inițiativă. Nu suntem în discuții cu nimeni, în principiu nu ne interesează să participăm la așa ceva. Ne-am lansat ca fiind un vehicul politic diferit și vom rămâne așa.

Intenționăm să participăm în alegeri fără nici un fel de coaliție preelectorală.  

 

Adrian Pop

Cosmin a fost plecat și nu a participat la masa rotundă. Eu, împreună cu Adrian Stanciu, am fost invitați și am participat la acea întâlnire în Sala Rondă de la Intercontinental, unde s-a lansat ideea unui vehicul comun de dreapta.

Intenția noastră a fost să transmitem și către ceilalți parteneri politici din zona dreptei cine suntem, cu ce se mănâncă URR și ce vrem să facem. În nici un caz nu au fost discuții sau tatonări de alianțe sau de altfel de apropieri.

 

Adriana Duțulescu, Național

Îmi cer scuze că insist atât. Asta este pentru că până în momentul de față nu ați ieșit la rampă.

 

Cosmin Alexandru

De aceea suntem aici, la dispoziția dumneavoastră.

 

Adriana Duțulescu, Național

O să revin asupra întrebării legate de relația Dumneavoastră cu NDI. S-a spus că URR este un proiect al NDI, că URR este Fidesul românesc. V-aș ruga să ne spuneți care este poziția Dumneavoastră față de această afirmație care s-a făcut în mediul politic și în presă.

Și a doua întrebare: atunci când URR era în fază de proiect, Dumneavoastră spuneați că politicul este ceva distructiv și că nu vreți să fiți decât niște manageri care să gestioneze resursele acestei țări. V-aș ruga să ne spuneți dacă vă mai mențineți această poziție.

 

Cosmin Alexandru

 URR nu este un proiect al NDI-ului, așa cum URR nu este un proiect al nimănui altcuiva decât a celor care am participat la crearea lui.

Legat de ce credeți dumneavoastră că am spus: nu am spus că politicul e distructiv, am spus că, în momentul acesta,  politica și politicul se desfășoară într-o zonă separată de restul societății. Se desfășoară într-o zonă separată și de societate civilă, și de mediul economic. De cele mai multe ori, politicul ia decizii care împiedică dezvoltarea  și a societății civile, și a mediului economic.

 

Și am spus că vrem să fim niște oameni politici care să aducem din mediul economic din care venim, din mediul managerial, o altă concepție despre politică. Și anume că politica nu înseamnă negocieri nesfârșite și înțelegeri bipartite, tripartite și cvadripartite între toate partidele politice dintr-o țară.

 

Politicienii care sunt plătiți din banii noștri n-ar trebui să se preocupe în a face și desface alianțe între ei, în a-și da poziții, locuri, comisioane, funcții, comitete și comisii, ci ar trebui să se ocupe de administrarea eficientă a resurselor țării. Când oamenii când îi votează, de aceea îi votează. Să se ducă acolo și să le facă lor viața mai bună. Acesta este scopul oamenilor politici, din punctul nostru de vedere. Noi, ca manageri, facem viața mai bună sau avem o mare contribuție în a face viața mai bună oamenilor de lângă noi. Zeci, sute, mii, fiecare cât putem.

 

Zicem că putem să facem asta și în politică, pentru un număr mai mare de oameni și credem că focus-ul continuu al clasei politice înăuntrul ei, tot timpul către interior - către ce se întâmplă între ei, cine cui îi ia scaunul de sub fund - este complet neproductiv și complet împotriva principiului de relevanță politică care există în toate țările europene pentru societate, pentru cei care votează.

 

Adrian Stanciu

Am fost și eu la acea masă rotundă acum două zile. S-au folosit două cuvinte pe care le detest îngrozitor: unul este coagulare și altul este aglutinare. Despre cum se coagulează și se aglutinează dreapta. S-a discutat șase ore, nu a fost abordat nici un subiect concret, și nu a fost pus nici un subiect pe masă care să intereseze cetățeanul care-i plătea pe oamenii de acolo și pe noi. M-am dus că trebuia să văd cum e, dar nu așa se face. Sau nu așa credem noi că se face.

 

Dan Tapalagă, Radio BBC

Vreau să ne spuneți ce credibilitate credeți că o să aibă acțiunea Dumneavoastră atâta vreme cât spuneți că proprii membrii rămân în umbră, deoarece de asta depinde mersul afacerilor pe care le au. Deci care-i credibilitatea acțiunii politice și de ce nu-și asumă apartenența la un partid, chiar cu riscul de a pierde bani, chiar cu riscul de a-și pune în pericol afacerile. Pentru că altminteri nu văd rostul apartenenței lor la un partid politic. Deci, pe scurt, ce credibilitate credeți că aveți, câtă vreme recunoașteți că marja de acțiune politică vă e limitată?

 

Cosmin Alexandru

Nu cred că marja  de acțiune politică ne e limitată. Spun doar și am spus și mai devreme că acțiunea noastră politică e o chestiune în etape. N-aveam cum să arătăm de la bun început o construcție gata terminată, pentru că nu suntem o construcție gata terminată. Suntem un partid care ne naștem, care ne construim, cu oameni care decid pentru ei înșiși să iasă în față public. Alții decid să nu iasă. E o decizie a lor, pe care eu n-o comentez și n-o judec. Eu am decis pentru mine să ies, fiecare decide pentru el să iasă. Nu cred că e o problemă de lipsă de credibilitate. În cursul lunii octombrie, veți vedea pe site-ul nostru și organizațiile locale pe care le înființăm. Așa cum la momentul acesta noi suntem 5 oameni, cu 5 poze, cu 5 CV-uri, vor fi în fiecare oraș și în fiecare organizație locală înființată câte 5 oameni, cu 5 poze, cu 5 CV-uri.

Vor fi foarte curând pe site-ul nostru sute de oameni, cu poze, cu CV-uri, cu declarații, cu luări de poziții, cu puncte de vedere. Doar că e o chestiune de etape. Nu aveam cum să facem totul odată.

 

Dan Tapalagă, Radio BBC

Întrebarea mea e mult mai specifică. Vreau să spuneți foarte clar. Atâta vreme cât URR propune altceva, un alt fel de a face politică și o altă viziune asupra societății, de ce proprii dumneavoastră membri legitimează o stare de fapt și anume: stau în umbră să nu deranjez puterea, pentru că afacerile mele merg atâta vreme cât ministrul cutare nu e atacat și așa mai departe.

Vrând - nevrând, trebuie să recunoașteți că legitimați o stare de fapt.

 

Cosmin Alexandru

N-o legitimăm, pentru că ei nu sunt oameni de afaceri. Ei nu au afaceri ale lor, care depind de Guvern, nu vor să deranjeze Guvernul. Situația este exact invers. Ei sunt, majoritatea, oameni angajați în firme pe care Guvernul le poate deranja.


Dan Tapalagă, Radio BBC

Și de ce nu-și asumă chestiunea asta?

 

Cosmin Alexandru

Pentru că nu e despre ei. E o problemă a poziției lor în firmă, și n-au de ce să pună la risc toată firma, doar pentru că ei au o atitudine politică. Lucrul ăsta se va întâmpla în momentul în care vehiculul politic va fi suficient de masiv și de puternic ca să nu mai permită astfel de scăpări democratice ale Guvernului Năstase. E o chestiune de timp, atât.

 

Adrian Stanciu

Eu cred că mai e o întrebare care ar trebui pusă în același timp și este una legitimă. De ce se tem oamenii aceștia? Ceva se întâmplă. În această țară, politica și atitudinea împotriva Guvernului și a instituțiilor la putere este periculoasă. Nu e atât de periculoasă încât să justifice foarte multă protejare. Vorbim aici de oameni tineri, care sunt la început de carieră și care sunt în poziții foarte vulnerabile. Care, iată, nu sunt dispuși să-și riște toată viața și toată cariera de dragul acestui crez politic. Ce să fac, să dau în ei, să mă iau de ei? Sau să lucrez mai departe cu ei?

 

Dan Tapalagă, Radio BBC

Scuzați-mă că insist poate prea mult asupra acestui subiect, dar cine credeți că o să vi se mai alăture, în condițiile în care chiar dumneavoastră transmiteți mesajul ăsta: e periculos să fii potrivnic partidului de guvernământ?

 

Cosmin Alexandru

Cei care sunt potrivnici partidului de guvernământ. Pentru unii e periculos, pentru alții nu e periculos. Sunt alegeri personale pe care fiecare le face.

 

Adrian Pop

Nu e vorba de a proteja oameni care sunt împotriva partidului de guvernământ sau care se manifestă, poate, împotriva partidului de guvernământ. Vrem să protejăm acei oameni care pot să-și pună firma în pericol și poate cariera, dezvăluind apartenența la URR. Asta e tot.

 

Oana Matei, AM PRESS

Vroiam să vă cer mai mult un comentariu la o afirmație a lui Cristian Boureanu, președintele TNL-ului, care, referitor la URR, a spus că este o formațiune politică fără viitor, atâta vreme cât liderii nu aleg între a face politică și a face afaceri.

 

Cosmin Alexandru

A descoperit piatra filozofală dl. Boureanu. Și a decretat că asta e realitatea.

 

Oana Matei, AM PRESS

A spus că din proprie experiență. Dumneavoastră ați optat pentru politică în detrimentul afacerilor.

 

Cosmin Alexandru

Da.

 

Oana Matei, AM PRESS

Ați renunțat la afaceri în acest moment?

 

Cosmin Alexandru

 N-am renunțat, dar vom renunța în momentul în care se va pune problema. E o opțiune pe care o facem. N-am venit aicea să ne arătăm lumii și după aceea să ne vedem de treabă în afaceri. Vrem să intrăm în politică și să facem schimbarea pe care o dorim în politică. Vom fi oameni politici și recunoscuți de societate. Deocamdată, doar ne propunem ca oameni politici.

 

Teodor Tiță, Curierul Național

După cum știm bine, în contextul actual nu se poate face politică fără afiliere internațională. Vroiam să știu dacă aveți de gând să începeți procedurile pentru a vă afilia la una din cele două mari familii politice. De fapt, la singura la care v-ați putea afilia, în condițiile în care există deja un partid afiliat acolo și recunoscut ca atare și susținut.

 

Cosmin Alexandru

Deocamdată nu este prioritatea noastră, prioritatea noastră numărul unu este construcția internă. Pentru a ne afilia la ceva, trebuie să ne fie foarte clar ce afiliem la acel ceva când mergem la discuții. Suntem foarte preocupați la momentul acesta de organizațiile locale, de oamenii de acolo, de a crește, de a aduce în față oamenii care vor și pot să iasă în față, de a crea o masă critică suficient de mare pentru ca să putem mișca lucrurile din loc.

 

Teodor Tiță, Curierul Național

Potrivit Legii partidelor politice din România, într-o perioadă dată, trebuie să organizați un Congres. Când aveți de gând să-l organizați?

 

Cosmin Alexandru

Probabil că va fi organizat până în alegerile locale sau generale, deci vom intra în alegeri cu un Congres ținut deja.

Cristian Răducanu, România Liberă

Am o întrebare legată de primul proiect pe care intenționați să-l demarați acum, pe 18 septembrie, legat de licee, și anume dacă ați stabilit legătura cu anumite licee, și dacă nu, ce v-a oprit să o faceți?

Cosmin Alexandru:

N-am stabilit nici un fel de contacte cu liceele până acum, pentru că am vrut în primul rând să facem inițiativa publică, să fie foarte clar și la vedere despre ce e vorba, și ceea ce am propus aici, să putem propune ulterior și liceelor care vor fi interesate de așa ceva.

 

Adrian Stanciu

Din experiența noastră de până acum, vizibilitatea publică este un argument puternic pentru cei cărora le propunem colaborări de orice fel - pentru a crede și a înțelege că e o chestie serioasă. Atâta vreme cât o desfășurăm cumva, în spatele ușilor închise, pare o treabă neserioasă. De aceea ne-am asumat-o, am spus-o lumii, e clar că vrem să o face, am expus principiile și metodele ei, deci ne va fi mai ușor să "vindem" ideea mai departe.

 

Roxana Ristache, Cotidianul

Câte filiale aveți până în momentul de față în țară?

 

Cosmin Alexandru

Așa cum am spus, vom anunța într-o conferință de presă șapte organizații locale în județe (Timiș, Cluj, Iași, Brașov, Craiova, Constanța și Mureș) și șase în sectoarele municipiului București.

Ion Filipoiu – Societatea Națională de Radiodifuziune

Am parcurs statutul dumneavoastră și am văzut că sunteți organizați sau intenționați să vă organizați pe regiuni. Nu observ ce ați făcut cu județul Dâmbovița?

 

Cosmin Alexandru

Am făcut o greșeală cu județul Dâmbovița, care nu e acolo dintr-o eroare. Ne cerem scuze. Între timp a fost corectată.

 

Adrian Săndulescu, Transilvania Jurnal

Un subiect actual este ridicarea licenței OTV-ului. Ce poziție aveți despre acest subiect?

 

Cosmin Alexandru

Poziția noastră este că licența OTV-ului trebuia ridicată de mult. În mod evident, e un post care de multe ori a depășit limitele decenței în toate sensurile. Surprinzător pentru noi e că acum pare a fi așa, un fel de consens politic în a ridica licența postului OTV, deși aceiași politicieni care acum sunt în consens -  respectiv primul ministru ca suna acolo în creierii nopții în direct, Băsescu care a fost acolo și a stat cinci ore, Gușă care a fost acolo și a stat și el cinci ore (de fapt mai toată lumea a fost acolo ) –și considerau atunci că participarea era legală și foarte benefică și se băteau pe umăr cu Dan Diaconescu. Chestia asta ni se pare mai de grabă ciudată. Adică ori cal, ori măgar. Ori ești cu ei și atunci e bine să funcționeze indiferent ce fac, ori, dacă nu ești cu ei, nu ești cu ei de la început. Acum scandalul a culminat cu indignarea primului om în stat, dar e un post scandalos de foarte mult timp.

 

Adrian Săndulescu, Transilvania Jurnal

Ați primit invitație de la OTV?

 

Cosmin Alexandru

Am primit invitații de două ori: imediat după lansare și la două săptămâni după aceea, dar le-am declinat pentru că ori, ori. Politica românească, apropo de politicianism destructiv, suferă și din pricina asta foarte mult, nu există repere, nu există limită, nu există lucruri care se fac și lucruri care nu se fac. Totul se face în funcție de orientarea de moment, în funcție de interesul particular, în funcție de cine face ceea ce face. Punctul nostru de vedere e diferit. Anumite lucruri se fac, anumite lucruri nu se fac, indiferent de poziția în care te afli.

 

Dan Tapalagă, Radio BBC

Programul Cornul și Laptele... L-ați susține, e un program social explicat de premier prin faptul că până la urmă sunt partid social democrat și și-au îndeplinit una din promisiunile electorale. Susțineți un astfel de program?

 

Cosmin Alexandru

Nu. Nu susținem un astfel de program, nu e o măsură social-democrată, e o măsură prostească, în principal reprezintă o risipă a unor resurse extrem de limitate pe care învățământul le are. Banii aceia puteau fi cheltuiți mult mai bine decât atât, iar scandalurile care sunt în curs și inadvertențele care se întâmplă sunt o dovadă vie a acestui fapt. Problema învățământului nu e la corn și la lapte. Problemele învățământului, cum a prezentat colegul meu mai devreme, sunt mult mai complicate. Din păcate, acolo unde decizia politică e foarte necesară în a schimba chestiuni structurale în învățământ, ea nu vine, însă ea își face simțit ciocoismul în chestiuni care n-au nici o legătură cu domeniul. Cornul și laptele... acuma cornul și laptele la școală, mâine pâinea și salamul la toți angajații, poimâine... ce-i aia?!?!? E o soluție absolut nelalocul ei.

 

Adrian Stanciu

Vreau să am un comentariu aici. Publicul românesc nu înțelege noțiunea statului, noțiunea taxelor. Cine ne dă corn și lapte? Statul, repet, e cineva care ne ia banii din buzunar, se plătește pe sine pentru acest drept de a ne lua banii din buzunar, fură jumătate din restul, iar ce rămâne îi dă înapoi sub forma unor programe pe care el le consideră nimerite. Păi minima decență ar fi ca acești bani pe care ni-i dă înapoi să ni-i dea în programele pentru care l-am numit acolo.  Nu l-am numit acolo să-mi ia 100 lei și să-mi dea de 40 de lei corn cu lapte. L-am numit să-mi ia 100 de lei și să-mi dea de 95 de lei educație. Hai să înțelegem fenomenul puțin, pentru că sunt banii tot ai noștri, nu-i dă nimeni altcineva.

 

Cosmin Alexandru

Păstrând o paralelă, este același principiu care nu e social democrat, repet, este păgubos și este al Domnului Năstase în mod particular -  de a da într-un mod egal la toată lumea. La fel se întâmplă și cu căldura. Căldura se subvenționează pentru toată lumea. În mod necesar, ca om care sunt responsabil pentru taxele pe care le plătesc, dacă aș putea să am un cuvânt de spus, eu aș spune asta Guvernului: nu-mi subvenționați mie căldura. Cu banii pe care mi-i dați mie pentru căldură și pe care mi-i pot plăti - pentru că nu am nevoie să-mi subvenționeze Guvernul căldura, nici apa, nici curentul - dați-i cuiva care are nevoie. Dați-le cinci cornuri cu lapte celor care nu au ce mânca. Dați-le subvenții pentru căldură celor care tremură de frig și nu au bani să și-o plătească. Nu ne subvenționați nouă căldura, și altora... nu foarte mulți dintre noi, dar suficient de mulți. Dacă ar lua banii de la mine și i-ar da altcuiva, ar face un lucru bun. Pentru că cineva, o persoană, beneficiază cu adevărat de această măsură. Eu nu beneficiez în nici un fel de faptul că mie îmi subvenționează căldura. Principiul e greșit și discuția care am avut-o și prezentarea pe care am făcut-o de la asta pleacă. De la principii. Principiile sunt greșite. Ele nu sunt social-democrate, ci sunt ale Guvernului Năstase și sunt profund eronate.

 

Teodor Tiță, Curierul Național 

Nu cumva atunci când ați înscris partidul, se poate să mă înșel, ați făcut o listă cu oamenii care au aderat, fondatorii, și ați dat-o autorităților? În felul ăsta n-ar ști și Guvernul cine sunt oamenii ăștia?

 

Cosmin Alexandru

Guvernul în mod sigur poate ști cine sunt oamenii aceștia. Oricum, probabil că suntem singurul partid din România care a autentificat semnăturile și listele la notariat, a semnat pentru ele, le-a dus la tribunal ștampilate și sigilate de la notariat. Am procedat așa ca să nu avem nici un fel de discuții. Ei pot afla, dar e cu totul altceva. E o muncă în plus. Măcar să muncească, dacă altceva nu fac. Repet, pentru noi acesta nu este un subiect. E o chestiune de timp. Lucrurile se vor lămuri în maximum o lună de zile. Toată lumea va fi cunoscută public. Nu vom mai avea pe nimeni care să nu vrea să iasă public. Cine nu vrea să iasă public, așa cum spunea dl. Tapalagă, își vede de treabă și cu asta basta. Mergem înainte cu cei care vor să iasă public. Dar am înțeles într-o primă fază această reținere. N-o s-o înțelegem mai târziu. N-avem de ce.

 

Paul Bucinta, Rompres

Apropo de proiectul pe care vreți să-l inițiați în licee. Ce va face să credeți că elevii, respectiv studenții, sunt dezorientați și nu știu ce vor să facă? După părerea mea, problema este că, după ce termină școala, nu prea au unde să se ducă. Nu prea au locuri de muncă.

 

Cosmin Alexandru

Iarăși e o chestiune de principiu.  Nu prea au unde să se ducă, pentru că nu prea au ce să ofere unde se duc. Ne face să credem că ei sunt dezorientați – pe mine unul cel puțin – faptul că până acuma am văzut câteva sute la interviuri. Începem interviuri de angajare și ei nu știu pe ce lume sunt. Nu știu de ce au făcut ce au făcut, ce finalitate are ce au învățat. N-au nici cea mai vagă idee dacă manualele după care studiază au vreo legătură cu realitatea.

Fac eforturi uriașe, unii dintre ei în organizații studențești, care sunt la inițiativa studenților și sunt desfășurate de studenți, pentru a surmonta acest handicap pe care școala îl inoculează. Au, majoritatea dintre ei, o educație care vine încă din clasele primare. Sistemul de învățământ e făcut în ideea soluțiilor unice. Se prezintă problema și se spune: soluția este asta. Dacă ai vreo altă idee, e greșit. Din start e greșit. Ca principiu e greșit.  N-ai nici o treabă să gândești. Ai nimerit soluția, e bine. N-ai nimerit-o, pleci acasă, vii la anul.

Lucrurile nu se întâmplă așa în viața reală. În viața reală, majoritatea covârșitoare a problemelor au mai multe soluții. Dar ține de un tip de gândire pe care sistemul de educație și învățământ trebuie să îl formeze. Ori, într-adevăr, oamenii care ies din facultate, sunt dezorientați. E o dezorientare care pleacă de la bază.

 

Adrian Stanciu

În afară de faptul că eu personal am trei copii dezorientați – am 4 de fapt, dar al patrulea nu poate fi nici dezorientat, nici orientat, că n-are încă un an – am văzut și noi foarte mulți oameni și am lucrat cu foarte mulți oameni. Problema nu e a studenților. Sigur că noi putem să facem lucruri acum simple și oarecum de suprafață, pentru că nu suntem în postura în care să avem puterea de a face lucrurile de substanță pe care ni le dorim. Dar problema este a sistemului de învățământ.

Sistemul de învățământ nu îi pregătește  ca să aibă un loc de muncă.

Nu-i adevărat că n-au unde să se angajeze. Nu știu să facă nimic, asta e problema. Toată lumea se plânge că firmele vor numai oameni cu experiență. De ce oare? Pentru că oamenii fără experiență nu știu să facă nimic. Învățământul trebuie să îi învețe să facă ceva, nu să știe ceva. Și atunci vor avea locuri de muncă. Peste tot, în toată lumea, unde învățământul învață oamenii să facă ceva mai degrabă decât să știe, oamenii au locuri de muncă. Numai la noi nu. Nu se poate eluda acest aspect. Aceasta e responsabilitatea politicienilor și a sistemului.

 

Cosmin Alexandru

Ca să exemplific un pic, am avut o discuție într-o emisiune televizată. Cineva spunea de o cunoștință a lui, care este un copil excepțional. A terminat facultatea de drept și nu-și poate găsi de lucru. Are un an de când și tatăl său, și el, încearcă să-i găsească de lucru. Noțiunea asta în orice țară civilizată nu există. Copil excepțional care-și caută de lucru nu există. Există firme care caută copii excepționali și care ar plăti aproape oricât să-i aibă la ei ca să lucreze. Ce înseamnă excepționali? Sistemul și, iarăși, principiul e greșit. E excepțional pentru că știe toate manualele, de la anul I la anul V pe dinafară. E zero barat pentru viața reală. Cine să îl angajeze pentru așa ceva? Cine plătește bani pentru așa ceva? Care client dă unei firme bani pentru a-i trimite un om care să-i recite manualele? Lucrurile astea nu sunt normale. Lucrurile trebuie puse în cu totul alt context. Mișcarea trebuie să fie clar radicală,  de substanță. E vorba de reformă, nu e vorba de a ajusta pe ici, pe colo, gafe de genul conul și laptele sau alte aiureli.

 



NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR