Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Electorale Generale | Locale ]     Întâlniri/Conferințe      Program      Plan      Campanii   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
  Alegerile Locale 2004  

Liviu Antonesei

Liviu Antonesei - omul tău!
La Primărie!


- Prezentarea candidaților, Iași -

Liviu Antonesei

Candidatul la primăria Iași are 51 de ani, este conferențiar doctor Facultatea de Psihologie si Științele Educației, scriitor și jurnalist;
Locuiește în cartierul Alexandru cel Bun.

"Nici un primar, oricât ar fi de valoros, nu poate conduce orașul de unul singur. El are nevoie de o echipă de consilieri, care să-l sprijine în toate proiectele benefice orașului. Am o astfel de echipă și sper să vă putem dovedi ce putem face pentru orașul nostru.

 

Pe listele de candidați pentru Consiliul Local și pentru Consiliul Județean ale Uniunii pentru Reconstrucția României - URR Iași, sunt înscrise persoane pe deplin realizate profesional, impecabile ca moralitate, de vârste tinere si mature, cu domiciliile situate în toate cartierele orașului.

 

Încercăm să aliem experiența cu dinamismul, entuziasmul cu justa măsură și, de asemenea, să fim atenți la problemele tuturor zonelor și cartierelor orașului. Candidez alături de o echipă și prin acest lucru vreau să dau un semnal clar în ceea ce privește încrederea totală acordată colegilor de pe liste." - Liviu Antonesei

  Echipa lui Liviu Antonesei pentru Iași:  
 

Emil Budescu

Emil Budescu

 

Emil are 45 ani și este inginer, profesor doctor Facultatea de Mecanică;
Locuiește în Păcurari.

 

 

 

 

Carmen Stoica

Carmen Stoica

 

Are 39 de ani, de profesie inginer, întreprinzător privat;
Domiciliată în cartierul Tătărași

 

 

 

 

Ciprian Mitoseriu

Ciprian Mitoșeriu

 

Ciprian are 28 de ani și este președintele Asociației Tinerilor Avocați;
El este domiciliat în Nicolina.

 

 

 

 

Constantina Varvaroi

Constantina Varvaroi

 

De 33 de ani, Constantina este medic și manager de proiect;
Este domiciliată în CUG, strada Hlincea.

 

 

 

 

Eugen CaraseviciEugen Carasevici

 

Eugen are 59 de ani și este medic, profesor universitar doctor la Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași, Șeful Laboratorului de Imunologie și Genetică de la Spitalul "Sf. Spiridon"; domiciliat în Centru.

 

Din 1992, de la primele alegeri locale, cu cîteva luni înaintea acestora, gospodarii Iașilor descoperă că, pe lîngă cartierele centrale și rezidențiale, orașul mai are o mulțime de cartiere uitate de-a lungul mandatelor. Și atunci începe să fie ridicat ritmic gunoiul, să se plombeze unele găuri din asfalt, să fie vopsite bordurile străzilor mai importante, să se curețe spațiile verzi. O dată la patru ani, înaintea alegerilor, ca și cum ar fi vorba de cartiere de mîna a două, locuite de cetățeni de categoria a doua. Așa s-a întîmplat în 1992, în 1996, în 2000, așa se întîmplă și acum. Locuiesc într-un asemenea cartier și știu bine despre ce vorbesc. Și încă e bine, pentru că, înainte de revoluție, în siniștrii ani optzeci, cînd locuiam într-un alt asemenea cartier, nu-și amintea nimeni niciodată de noi, pentru că nu era vorba de alegeri adevărate.

 

Dacă acest mod de a percepe orașul și a înțelege administrarea lui va continua, e limpede că în curînd vom avea, la propriu, două orașe într-unul singur. Mai precis vom avea un oraș cît de cît gospodărit și imense suprafețe de mahalele de blocuri coșcovite și străzi arătînd ca după bombardament, în degradare continuă. Deja, de altfel, diferențele sînt atît de mari încît mă întreb dacă vor mai putea fi vreodată eliminate. Dacă actuala "viziune administrativă" va continua să funcționeze e limpede că nu vor putea să dispară, nici măcar nu se vor atenua.

 

Nu e greu de sesizat aici supraviețuirea mentalității comuniste după care e mai important cum pare ceva, un oraș de pildă, nu cum este în realitate. Cosmetizăm ce se poate cosmetiza și vizitatorii nu vor observa cum stau lucrurile în realitate. Facem vitrina în centru și în cartierele rezidențiale și aplicăm fard pe restul orașului, că doar turiștii n-or să se ducă în mahalale. O mentalitate de două ori eronată. În primul rând, un oraș nu e gospodărit "pentru turiști", ci pentru proprii săi locuitori. În al doilea rând, nimeni nu poate împiedica un vizitator să se ducă în fostele "cartiere muncitorești", actualele "cartiere populare", că ne-am democratizat!, ca să perceapă părțile exotice ale bravului nostru oraș.

 

Dar este și o atitudine nedreaptă - și locuitorii de categoria a doua plătesc impozite și au dreptul la atenția Primăriei. Și cum densitatea populației este mai mare în aceste cartiere de blocuri înghesuite, furnizează bugetului chiar sume mai mari decît cartierele centrale și rezidențiale, mult mai relaxate demografic.

 

Când voi fi primar, această nedreptate va înceta și voi încerca să refac unitatea orașului, aflat în pragul unei sciziuni de fapt. Poate faptul că, din 1961 încoace, am locuit în mai toate zonele orașului - Copou, Centru, Nicolina, Păcurari, Tărărași, Alexandru cel Bun - m-a ajutat să înțeleg mai bine necesitatea depășirii acestei situații absurde. Nu e vorba, desigur, de persecutarea "carierelor bogate", ci de o minimă echitate a actului administrativ. Cred că această viziune integratoare și corectă față de toți cetățenii, inclusiv față de cei din "cartiere", ar putea salva orașul de la catastrofa urbanistică, economică, ecologică și chiar estetică spre care se îndreaptă. Și mai cred că acest lucru este posibil doar prin mijlocirea unui primar și a unui consiliu local "pentru toate cartierele". Așa ceva nu am avut pînă acum, dar am putea avea dacă voi fi votat împreună cu echipa mea de consilieri.

 

Un primar pentru toate cartierele! De asta avem nevoie.

Dacă dorim să trăim cu toții în același oraș.

Dacă nu, nu.

 

Liviu Antonesei

Candidat URR la Primăria Iași

 

O administrație modernă
pentru Iași

 

Am promis că nu voi veni în fața cetățenilor Iașilor cu "programe minunate", pe care nimeni nu le poate pune în aplicare și se care suntem cu toții sătuli de la Ceaușescu încoace. Și mă țin de cuvânt.

 

Ceea ce propun astăzi sînt câteva principii și direcții, simple și clare, ce pot asigura însă administrației locale rapiditate, realism, responsabilitate, echitate față de toți locuitorii, deci indiscutabilul caracter de modernitate ce caracterizează orice administrație din lumea pe care o numim, pe bună dreptate, "civilizată" și spre care, cu voia ori fără noastră, ne îndreptăm din momentul în care am optat pentru integrarea în instituțiile europene și euro-atlantice.

 

Este imposibil să trăiești într-un oraș de "cinci stele" cu o administrație de "lumea a treia".

Deci, o altfel de administrație a orașului, trebuie să fie:

Conștientă de sine - deci în stare să înțeleagă corect raporturile dintre administrație și cetățeni. Nu cetățenii sînt la dispoziția Primăriei, cum încă se mai crede, ci exact invers; nu cetățenii sînt la dispoziția edililor și a funcționarilor publici, ci exact pe dos, pentru că primii îi plătesc pe cei din urmă ca să se ocupe de treburile obștii;

 

Echitabilă - adică să trateze egal pe toți cetățenii orașului, pentru că toți sînt contribuabili, și toate cartierele orașului, pentru că trebuie să ieșim din situația absurdă a "două orașe" - de "sus" și de "jos" -, care neglijează în mod nepermis cartierele zise "populare".

 

Responsabilă în estimarea veniturilor și în alocarea cheltuielilor bugetare, în funcție de resursele reale și de prioritățile orașului, nu de efectele "de imagine" ori de voluntarismul edililor.

 

Transparentă - toate deciziile Primăriei și Consiliului Locale sînt acte publice, deci cetățenii și presa trebuie, cum o și cere și legea de altfel!, să aibă acces neîngrădit la ele. În cazul investițiilor mari, este necesară dezbaterea publică și chiar consultarea efectivă a populației.

 

Dinamică - prin urmare, capabilă să ia decizii în funcție de schimbările de situație și de feed-back-ul venit dinspre cetățenii orașului. Însă, prin dinamism înțeleg și capacitatea administrației de a elabora proiecte oportune și fezabile pentru a avea acces la sursele europene - și internaționale în general - de finanțare nerambursabile ori parțial nerambursabile. Bugetul Iașilor este relativ consistent, însă insuficient pentru modernizarea de ansamblu a orașului, pentru regăsirea unității sale urbane pierdute. Aceste noi surse vor putea susține marile investiții în refacerea infrastructurilor, dar și programele sociale de amploare, cum este cel referitor la locuințe pentru grupurile vulnerabile: tinerii, persoanele defavorizate economic și social etc.

 

În opinia mea, dacă aceste cinci principii / direcții minimale, simple și clare pe cît mi-a fost posibil să fiu eu simplu și clar, vor fi respectate cu strictețe, sînt toate șansele ca Iașii să se poată bucura de o cu totul altă administrație locală decît cea de care a avut parte pînă acum. Au mai existat cîteva astfel de tentative pînă acum. Prima este reprezentată de primariatul Manciuc care însă, din cauza condițiilor comunismului, s-a desfășurat cu securea presiunii politico-ideologice asupra capului. Cealaltă, în condițiile democrației de tranziție, aparține regretatului Emil Alexandrescu, care din păcate a plecat mult prea devreme dintre noi și nu a avut vreme să-și ducă proiectele la bun sfîrșit. Amîndoi au iubit Iașii și, cred, asta ar trebui să fie principala calitate a unui primar - să-și iubească orașul, poate mai mult decît pe sine însuși și pe apropiații săi. Restul, adică soluțiile urbanistice, bugetare, legale etc, restul va veni de la sine.

 

În ce mă privește, iubesc acest oraș de care, cel puțin de două ori pînă acum, nu m-am putut despărți, deși mi se ofereau soluții de viață personală infinit mai bune decît am avut aici, deși nu-s dintre cei care ar avea motive să se plîngă.

 

Asta este, să iubești o țară, un oraș, un loc de pe acest pămînt pare mai degrabă o fatalitate de nedepășit decît o opțiune rațională!

 

Liviu Antonesei

Candidat URR la Primăria Iași

   


NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR