Scopul nostru pe termen lung este să reformăm clasa politică actuală. Nimic mai puțin. Oricât de greu ar fi și oricât ar dura. Mulți oameni ne-au întrebat care este modalitatea prin care vrem să atingem un scop atât de ambițios. În primul rând, pentru a clarifica unele confuzii, vrem să declarăm clar și aici că dorim să atingem acest scop exclusiv prin mijloace democratice, în condiții de pluripartitism și pluralism de idei. Fără să fim în măsură în acest moment de a da un răspuns complet, iată cam cum vedem schimbate lucrurile.
Politica românească de acum se aseamănă foarte bine cu o piață oligopolistă. Asta înseamnă un mediu economic dominat de doi-trei jucători mari care fac jocurile între ei și care se concurează, la suprafață, dar fără să agite prea tare barca pentru că nu convine nimănui. Cel care suportă costurile este consumatorul. În același fel clasa politică românească și-a demonstrat limitele și lipsa de coerență și verticalitate în repetate rânduri. Și nimeni nu agită apele pentru că cine e îndeajuns de nepătat ca să o facă? Ieșirea din blocaj nu se poate face decât prin apariția unui nou intrat care zguduie barca. În acel moment toți ceilalți trebuie să se alinieze la noul fel de a acționa, altminteri noul intrat le-o va lua tuturor înainte într-un timp record. Sistemul se zguduie și apoi se reașează pe baze sănătoase. Noul intrat poate că nu câștigă primul loc, dar schimbă sistemul.
Noi vrem să participăm în cadrul Uniunii pentru Reconstrucția României - URR la alegerile din 2004 și să obținem un rezultat care să ne asigure suficiente locuri în parlament și în administrația locală astfel încât să ne permită să ne facem auziți. Vrem apoi să susținem activ și dinamic toate ideile noastre prin intermediul tuturor mecanismelor și instituțiilor democratice pe care le vom avea la dispoziție, obligând clasa politică să reacționeze și să se schimbe. Suntem foarte încântați că, de abia apăruți pe scena politică, am contribuit deja la această schimbare. Credem că rolul mai important acordat tinerilor din partidele existente în perioada scurtă de timp de la apariția noastră este o reacție la amenințarea pe care partidul nostru o aduce clasei politice actuale și este o reacție bună, care ne bucură și ne arată că strategia noastră funcționează. Dar mai sunt încă multe, multe de făcut pentru ca schimbările să fie profunde, de substanță și ireversibile.
I. Dezvoltarea în teritoriu
I.1 Dezvoltarea Organizațiilor Locale și a Grupurilor de Inițiativă
Avem până acum 11 organizații locale URR în Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Brașov, Timișoara, Petrila și în 5 din cele 6 sectoare ale municipiului București și 6 grupuri de inițiativă în Arad, Alba Iulia, Bacău, Sibiu, Târgu Mureș și Oradea. Grupurile de inițiativă au ca obiectiv înființarea organizațiilor locale , conform Statutului și Regulamentului de Organizare și Funcționare Internă.
Activitatea organizațiilor locale este concentrată în prezent pe atingerea nivelului de maturitate necesar unei funcționări eficiente pe plan local și au ca principale direcții de acțiune:
întărirea echipei locale
atragerea de membri
capacitarea de resurse financiare și logistice
elaborarea unor politici locale coerente
implementarea unor proiecte de impact în comunitate
creșterea vizibilității în plan local
dezvoltarea partidului în interiorul județului
pregătirea membrilor organizațieiâ
Dacă acum un an nu aveam nici unul dintre noi experiență în construcția unei organizații politice iar lucrurile nu au mers de multe ori așa cum ne-am fi așteptat, putem spune acum ca am depășit greutățile inerente începutului și că experiența acumulată ne va ajuta să ne dezvoltăm mai repede și mai eficient în teritoriu.
I.2 Înființarea de noi Organizații Locale și Grupuri de Inițiativă
În continuare una dintre direcțiile de acțiune constante ale noastre rămâne înființarea de organizații locale ale URR în teritoriu. Deoarece construirea acestora presupune capacitarea unor importante resurse umane, materiale și financiare un prim pas îl poate constitui înființarea, conform Regulamentului de Organizare și Funcționare Internă, unor grupuri de inițiativă. Scopul acestor grupuri de inițiativă este capacitarea resurselor necesare înființării organizațiilor locale în termen de maxim 3 luni de la validarea lor de către Comitetul Director Național.
Pentru înființarea unui grup de inițiativă este necesar să existe cel puțin trei persoane care aderă la Principiile și Principiile URR și care:
au o statură morală ireproșabilă
nu au fost lideri la nivel național în nici un partid (cu excepția organizațiilor de tineret)
au experiență în construirea și conducerea unei organizații
dispun de sau pot capacita resursele necesare înființării unei filiale URR:
acces la un sediu care să asigure funcționarea optimă a filialei URR (are spații separate pentru: birou, întâlniri, recepție).
acces la mijloace de comunicare electronică (telefon, e-mail, fax, calculatoare)
posibilitatea de a atrage resurse financiare si umane (voluntari URR)
disponibilitate de timp de minimum 2-3 ore pe zi pentru participarea la acțiunile URR.
Grupul de inițiativă va fi validat de Comitetul Director Național, conform Statutului și Regulamentului de Organizare și Funcționare al URR.
Până la sfârșitul anului 2003 ne vom extinde în teritoriu în etape:
grupuri de inițiativă în: Miercurea Ciuc, Ploiești, Satu Mare, Baia Mare, Bistrița Năsăud, Zalău, sector 4.
Tot în această etapă organizațiile locale deja existente vor înființa fiecare câte un grup de inițiativă într-un alt oraș din județele în care își desfășoară activitatea.
A doua etapă:
1 noiembrie 2003 - 30 ianuarie 2004
organizații locale în: Miercurea Ciuc, Ploiești, Satu Mare, Baia Mare, Bistrița Năsăud, Zalău, sector 4
În această etapă grupurile de inițiativă înființate de organizațiile locale din municipiile reședință de județ vor constitui la rândul lor organizații locale și toate organizațiile locale existente la începutul etapei vor mai constitui câte un grup de inițiativă în interiorul județului.
La sfârșitul fiecărei etape de dezvoltare în teritoriu vom posta pe site-ul www.urr.ro rezultatele obținute și vom reveni asupra următoarei etape de dezvoltate. Aceasta deoarece dinamica dezvoltării în prima etapă poate duce la modificarea celei următoare.
II. Aderenți și Membri
II.1 Colaborarea cu aderenții URR
Principala modalitate de comunicare pentru toți cei care aderă la principiile și valorile noastre sau pentru cei care ne simpatizează rămâne, în continuare, website-ul nostru www.urr.ro. Pe lângă faptul că este o cale rapidă și eficientă de a fi mereu aproape, este și cea mai accesibilă din punct de vedere al resurselor de care dispunem. Și cum acestea sunt și vor rămâne limitate, datorită politicii noastre de a evita donațiile foarte mari cu servituti atașate, trebuie sa fim extrem de inventivi și să găsim cele mai practice și mai ingenioase mijloace de a comunica cu voi și cu oameni asemeni vouă. Pentru asta avem nevoie de sprijinul tău.
Cum poți ajuta?
Participă activ la forumurile de discuții lansate pe website-ul nostru și invită-ți și prietenii. Avem nevoie de opiniile tale și ale lor.
FIECARE CONTEAZĂ
Răspândește vestea. Discută despre URR cu rudele, prietenii, cunoștințele tale. Dacă sunteți mai mulți interesați, noi îți promitem că vom veni să ne cunoaștem, atunci când veți fi un grup de cel puțin 10 de persoane.
EFORTUL TĂU CONTEAZĂ
Implică-te în activitatea organizației locale sau grupului de inițiativă URR din localitatea în care locuiești, iar dacă noi nu am ajuns încă acolo formează tu un grup de inițiativă pentru înființarea unei organizații .
IMPLICAREA TA CONTEAZĂ
II.2 Membrii URR
Până în acest moment v-am propus aderarea la Valorile si Principiile URR. Prin completarea cererii de aderare ne-ați ajutat să ne dăm seama cum putem colabora, astfel încât să vedem cât de bine putem lucra în echipă.
Pe măsură ce URR se va dezvolta în teritoriu, iar organizațiile locale înființate vor deveni apte din punct de vedere logistic și organizatoric să coordoneze activitatea unui număr tot mai mare de persoane, aderenții URR își vor putea exprima opțiunea de a deveni membri cu drepturi depline ai partidului.
Calitatea de membru al URR presupune drepturi dar și obligații. Drepturile sunt în primul rând acelea de a alege și a fi ales.
Obligațiile țin de un anumit activism politic, de implicarea membrilor URR în activitatea organizației locale din care fac parte. Avem nevoie în echipa URR de cei care cred în Valorile și Principiile noastre, de cei care au timp și energie de dedicat cauzei comune, de cei care vor să facă, nu numai să pretindă, o altfel de politică în România.
Din aceasta cauză am formulat o serie de criterii pe care trebuie să le îndeplinească (conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al URR) cei ce vor să devină membri URR, și anume:
aderență la Valorile și Principiile URR (completarea Cererii de Aderare)
fără istorie politică personală în funcții de conducere la nivel național în vreun partid politic
declarație pe propria răspundere privind orice legătură cu fosta securitate sau cu actualele servicii secrete
interviu cu o persoană din Departamentul de Resurse Umane al URR
În ceea ce privește activismul politic, înțelegem prin acesta următoarele:
între 6-8 ore pe săptămână timp dedicat pentru activitatea în cadrul URR
Inițiativă proprie. Fiecare membru URR va trebui să devină expresia ideilor și valorilor noastre comune
comunitatea în care trăiește și să inițieze acțiuni care pot duce la promovarea lor
implicare activă în viața organizației locale a URR. Răspunsul la solicitările de acțiune ale organizației.
Plata unei cotizații lunare pe care fiecare membru o stabilește singur în interviul pentru privire ca membru.
Activitatea membrilor URR va fi evaluată, în interviuri personale, la fiecare 6 luni, de către o persoană de la resurse umane.
Declarații false în legatură cu orice aspect menționat reprezintă motiv de excludere imediată din URR.
Dacă ești unul dintre cei care vor să devină membri URR și întrunești criteriile menționate mai sus și condițiile enumerate în Statutul URR Capitolul III, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
completezi formularul de Cerere de Înscriere ca membru în URR pe care îl poți primi la sediul organizației locale de care aparții conform Statutului;
redactezi 2 declarații:
- privind orice legătură cu fosta securitate sau cu actualele servicii secrete;
- privind istoria politică personală ca membru și funcțiile de conducere în vreun partid politic;
depui dosarul complet de înscriere la sediul organizației locale din care vrei să faci parte;
vei fi contactat de o persoană de la resurse umane și vei fi invitat la un interviu;
vei aștepta răspunsul organizației la care ai apelat, conform Statulului URR.
Această procedură de înscriere este valabilă pentru toți cei care vor să se înscrie ca membri în URR.
Cu titlu permanent, toți cei care completeză Cererea de Aderare la Valorile și Principiile URR dobândesc statutul de aderenți.
Ei vor fi informați si consulțati sistematic cu privire la activitatea partidului.
Dacă vrei mai multe informații, trimite un e-mail cu întrebările tale la contact@urr.ro.
III. Programul de Politici Sectoriale
În prezent lucrăm la elaborarea Programului de Politici Sectoriale al URR, pe domenii de activitate. Ca strategie principală pe care o utilizăm în această activitate, constituim grupuri de experți pe domeniile pe care le considerăm prioritare în procesul de democratizare și dezvoltare al României. Experții care ne ajută în construirea acestor politici sectoriale sunt neangajați politic, având experiență relevantă în domeniile pentru care și-au pus la dispoziție timpul, cunoștințele și experiența lor.
Până în acest moment, am finalizat politicile sectoriale legate de: Educație, Cultură, Minoritatea maghiară din România, precum și câteva măsuri foarte concrete pentru combaterea corupției.
În perioada următoare, ne concentrăm eforturile pentru construirea și finalizarea politicilor sectoriale din domeniile: economic, justiție, sănătate, social, administrație, apărare, afaceri externe, mediu.
Între timp, la secțiunea "Atitudini", periodic postăm punctele noastre de vedere referitoare la cele mai acute evenimente ce au loc în societatea româneasca, presărate, dincolo de "atitudine", cu soluții concrete.
IV. Finanțare
Probabil cea mai mare problemă care a măcinat politica româneasca post-comunistă este aservirea actului politic intereselor financiare. S-a creat astfel un fel de fanariotism modern: oameni cu bani mulți își oferă favorurile unui partid cu un peșcheș gras în schimbul obținerii de favoruri înzecite, de pe spinarea noastră, după ce partidul ajunge eventual la putere. Un motiv esențial pentru care sistemul funcționează prost la noi este acela că oamenii ar vrea să fie reprezentați, dar nu vor să-i susțină pe cei care-i reprezintă. În acest fel aceștia din urmă rămân la cheremul rechinilor politici și de aici totul se duce de râpă. Așa s-au compromis toate partidele de până acum.
Prima condiție ca noi să putem fi altfel este să ne putem finanța altfel. Strategia noastră este, în acest moment, să obținem contribuții mici de la multe persoane. Așa că, dacă poți contribui cu o sumă care să nu-ți încurce socotelile, te rugăm s-o faci pentru că vei pune umărul concret la un efort de a termina cu corupția în politica românească.
Detaliile sunt prezentate la www.urr.ro/ro/sustinere/detalii.shtml.
Dacă poți, transmite acest mesaj și acelora dintre prietenii tăi care gândesc și simt ca tine și ca noi.
FIECARE GEST CONTEAZĂ!
Putem fi mai puternici decât sistemul politic corupt de până acum, dar trebuie să fim solidari.
Cel mai mult ne ajută contribuțiile periodice regulate, chiar dacă sunt mai mici. Ne dau posibilitatea să planificăm și să prioritizăm cu acuratețe, ceea ce este foarte important. Tuturor celor care vor contribui cu fonduri le trimitem la fiecare 6 luni un raport financiar despre ce am făcut cu banii lor.
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro