Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC

17.04.2003

 

Conferință de presă URR

București, 17 aprilie 2003, club Prometheus

 

Cosmin Alexandru: Conferința de presă de astăzi are două motive principale. Cel dintâi este faptul că echipei noastre i s-a alăturat foarte de curând domnul Victor Rebengiuc, care mi-a facut bucuria și onoarea de a face acest pas - din cate am înțeles, primul în politica românească - către URR.

Cel de al doilea motiv este prezentarea, foarte pe scurt, a unui proiect la care URR participă și care este derulat de Consiliul Britanic de la București.

Vom profita de prezența domnului Rebengiuc pentru a face publică, tot astăzi, și politica sectorială pe care URR-ul o susține în domeniul cultural.

 

Am să prezint, pentru început, elementele acestei propuneri de soluții pentru problemele cu care cultura se confruntă în Romania acestui moment, după care am să-l invit pe domnul Rebengiuc să aprofundeze un pic domeniul teatral.

 

În principal, noi, la URR, credem că e absolut necesară o privire a culturii într-o separare foarte clară între creatorii actului cultural și între manageri actului cultural. Lucrurile nu trebuie să se confunde, ci să fie complet separate. Ca un prim pas, este necesară existența unui sistem de educație, de formare și de recompensare a managementului cultural, în paralel cu o sprijinire importantă atât din domeniul privat, cât și din domeniul de stat a creației culturale.

 

Dorim foarte mult ca domeniul cultural să nu mai fie primul pe lista constrângerilor bugetare, să fie domeniul care pierde de fiecare dată când nu sunt bani. Și prezentul, și viitorul unei națiuni stau în mare măsură în calitatea actului cultural, care este accesibil cât mai multor oameni.

 

Fondurile existente în cultură pot fi folosite mai eficient. Acestea pot fi direcționate mai eficient și controlate mai eficient. Asta presupune, însă, eliminarea corupției crase care există în ministerul culturii, ca de altfel în mai toate ministerele.

 

Credem că trebuie specializați manageri culturali care să poată administra cum se cuvine aceste fonduri. Credem că trebuie instaurată o cultură autonomă, în care influența politicului să nu existe, în care delimitarea să fie foarte clară între oamenii de cultură care decid să aibă o opțiune politică și cei care decid să aibă o opțiune politică pentru a căpăta anumite funcții și avantaje, în virtutea cărora să poată direcționa fonduri către proiecte culturale personale.

 

Mai credem că este important ca statul să susțină implicarea întreprinzătorilor privați, antreprenorilor în cultură, prin sporirea plafonului maxim de deducere a cheltuielilor culturale și a investițiilor în cultură, a sponsorizărilor pentru actele culturale.

 

Este, de asemenea, foarte important să fie instaurat un parteneriat atât între public și privat, legat de actele culturale, cât și între nivelul național și cel local sau între centru, între proiecte care au loc la București, și proiecte care au loc în țară.  Iar domnul Rebengiuc va putea să facă câteva referiri în domeniul teatral.

 

Mai credem că statul ar trebui să fie foarte preocupat de susținerea culturii contemporane românești, cu atât mai mult cu cât apropierea de Europa, chiar dacă va fi 2007 sau va fi mai târziu, presupune apropierea de o cultură contemporană foarte puternică. Cu această cultură România va intra în competiție și trebuie să aibă mijloace necesare pentru a lupta.

 

Un alt lucru foarte important este legat de patrimoniul național. Acesta trebuie protejat și trebuie făcute investiții în dezvoltarea lui, astfel încât să poată deveni o sursă de venituri pentru cultura românească, lucru care nu se întâmplă în prezent.

 

Și, în sfârșit, dar nu în ultimul rând, suntem de părere că Departamentul Cultelor trebuie desființat. Într-un regim democratic, cultele nu necesită atâta reglementare încât să impună crearea unor structuri ministeriale speciale. Este un domeniu care trebuie să se autoreglementeze și să aibă un statut cultural neprivilegiat față de alte segmente culturale românești.

 

Expuse foarte pe scurt, acestea sunt principiile de bază care, în viziunea URR, ar trebuie să guverneze cultura românească. Am să-l rog, în continuare, pe domnul Rebengiuc să spună câteva cuvinte.

 

 

Victor Rebengiuc: În momentul de față, teatrul funcționează după niște legi foarte vechi, sovietice, și momentul ar fi ca ele să se schimbe. Se pare că există o inițiativă pentru crearea unei legi a teatrelor. Nu cunosc proiectul acestei legi, însă știu că există chiar din partea unor creatori de teatru - precum domnul Purcărete - opțiunea pentru păstrarea a ceea ce este bun în sistemul teatral actual - teatrele subvenționate de stat, evident trebuie să rămână, subvenția culturală în general și trupa într-un fel, poate nu într-o mare măsură, dar într-o anumită măsură să existe o trupă permanentă în fiecare teatru.

 

Am lucrat în Franța și acolo nu există actori angajați în mod permanent într-o companie teatrală. Companiile teatrale funcționează cu un staf administrativ și unul de producție, dar actorii sunt angajați întotdeauna pe proiecte, pe durata unui anumit proiect. Evident, acolo există și o altă legislație, există agenți teatrali care au grijă de mai mulți actori, care se preocupă să le găsească de lucru actorilor pe care îi reprezintă.

 

Există, de asemenea o lege - pentru intermitent se numește. Adică actorii care lucrează pe bază de proiecte pe termen limitat beneficiază, în pauza dintre proiecte, de niște prevederi legale, sociale, care îi protejează.

 

În momentul de față, deja în România sistemul începe să se clatine pe dinăuntru. Sunt actori care doresc să fie independenți, actori tineri în special pentru că cei mai în vârstă se lasă mai greu cuceriți de independență. Iată, Florin Piersic Junior este unul dintre cei care caută texte, traduce texte, le pune în scenă și le joacă în spații neconvenționale precum acesta unde ne aflăm astăzi și unde au loc activități culturale remarcabile. La fel ca Florin Piersic Junior sunt mulți actori tineri, regizori tineri care nu au angajamente în teatrele de stat și atunci încearcă să se afirme, să-și facă cunoscută vocația prin mijloace neconvenționale și prin locuri neconvenționale. Există pentru aceștia o variantă pe care și eu o practic în ultima vreme: am fost invitat la Teatrul Național din Cluj. Joc cu mare plăcere într-un spectacol regizat de domnul Alexandru Dabija, un spectacol care are succes și pentru care merg la Cluj de  2-3 ori pe lună.

 

Ce vreau să mai spun este că astăzi apar în fața dvs. ca membru al URR. E bine că există o "uniune", și nu exista un "partid pentru reconstrucția României". Termenul de "partid" mie mi se pare puțin peiorativ. "Uniunea" însemnă mai mult decât partid, iar faptul că există o Uniune pentru Reconstrucția României este lucru care m-a cucerit și m-a făcut ca, pentru prima dată în viața mea, să mă înscriu într-o organizație politică.

 

Am mai fost în UTM, dar acolo ne-am înscris automat. Utm-iști am fost toți, chiar fără să vrem, pentru că la vârsta aceea nu aveam posibilitatea să discernem dacă e bine sau nu să fim membrii.  Și atunci a hotărât altcineva pentru noi. Sunt convins - am fost convins să intru în această uniune - de faptul că ea este o uniune tânără, este formată din tineri, sunt foarte mulți membrii ai ei pe care i-am cunoscut, tineri care erau elevi la data revoluției din '89. Dar oameni care s-au specializat în diverse domenii și care lucrează cu mult succes în momentul de față, au inițiative private și de un nivel foarte ridicat.

 

Am fost la Cluj acum câteva zile și am vizitat o fabrică în care lucrează câțiva dintre membrii acestei uniuni. O fabrică de cartoane care se numeste Rondo. Am fost extraordinar de impresionat de modul în care arată această fabrică: totul era ca o farmacie. De la halele de producție, până la vestiare, totul arată ca o farmacie. Îmi doresc ca România să arate așa cum arată această fabrică. Oamenii care lucrează acolo, care au făcut această fabrică, care o întrețin, care o fac să producă, să fie productivă,  sunt remarcabili. Ei nu produc pe stoc, ei produc pe comandă întotdeauna. În momentul de față se extind, își mai fac încă o hală, pentru că au comenzi care depășesc posibilitatea lor de producție. Deci acești oameni sunt capabili, îi cred capabili și sunt convins că vor fi capabili să schimbe România.

 

Nu m-am putut încadra în nici un fel în alt partid până acum. Cred că ele sunt compromise. Au făcut fel de fel de încercări, au câștigat încrederea electoratului și au ajuns în parlament și la guvern promițând schimbarea României. Această schimbare nu s-a produs.

 

În momentul de față, lucrurile s-au agravat într-o măsura foarte alarmantă și este momentul să vină cei tineri, cei care sunt independenți, care sunt pe piciorele lor, care nu sunt tributarii unor ideologii trecute și care văd bine viitorul și știu să-l construiască.

 

 

Cosmin Alexandru: Mulțumim. Legat de viitor și de reconstrucția României, această reconstrucție este preferabil să se întâmple într-un context puțin mai larg, european. Începuturile, pe de altă parte, pot fi chiar în regiunea în care suntem, și anume sud-est europeană.

 

Consiliul Britanic de la București - care este Consiliul Britanic și pentru Europa de Sud-Est - va începe să desfășoare un proiect ale cărei baze sunt puse acum. Un proiect comun între România, Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Serbia și Muntenegru pe de o parte, și Marea Britanie, pe de altă parte. Este un proiect făcut pentru, și la care participă, tineri formatori de opinie în aceste țări, în domeniile politic, mass-media, economic și cultural.

 

Este important ca acești oameni tineri, care nu au avut posibilitatea să se cunoască până acum, să înceapă să o facă, să înceapă să construiască un viitor comun, un viitor împreună, în care să se înțeleagă și în care să vadă în ce măsură au obiective comune. Și să poată face aceste lucruri în parteneriat cu cei din Marea Britanie, care au un pic mai multă experiența din acest punct de vedere.

 

Este un proiect care se va desfășura pe o perioadă de trei ani, care va cuprinde întâlniri, seminarii, conferințe, proiecte concrete desfășurate în unele dintre domeniile de care am povestit fie în domeniul cultural, fie în domeniul politic, fie în domeniul economic sau al mass-media. Proiecte care să reușească, să multiplice beneficiile pe care acești tineri formatori de opinie le vor obține din interacțiunea dintre ei și din lucrul împreună, atât în ocaziile în care se întâlnesc, cât și prin coordonarea și colaborare pe internet și prin alte mijloace mass-media moderne. Mai multe detalii și mult mai clare probabil că o să putem furniza împreună cu Consiliul Britanic.

 

URR-ul a fost ales să reprezinte România în bordul care s-a ocupat de designul acestui proiect. Acest design este în curs și în momentul în care va fi definitivat, va face obiectul unei comunicări mult mai precise.

 

Dacă aveți întrebări legate de unul din subiectele pe care le-am discuta sau despre orice alt subiect care se referă la URR și la ce facem noi, am făcut sau intenționam să facem.

 

 

Reporter.: Aveți în vedere și atragerea altor personalități?

 

Cosmin Alexandru: Cu siguranță, mai sunt și alte personalități care ni se vor alătura.

 

Victor Rebengiuc: În piesa asta pe care o joc la Cluj, una dintre replici este "e prima persoană întreagă la minte care ni s-a alăturat". Vor urma și altele. Este greu. Eu mă alătur prima dată în viața mea unei mișcări politice și o fac fără a cere nici un fel de privilegiu, fără a avea promisiunea unui post în parlament, în guvern, în administrația locală sau oriunde. O fac numai din dorința de a sprijini niște tineri, un partid tânăr care dorește schimbarea în bine a României. Nu am nevoie de alt avantaj decât de această schimbare în bine a României. O aștept de multă vreme și am credința că acești tineri vor putea să o facă.

 

Reporter: Vă veți implica activ, domnule Rebengiuc, în atragerea altor nume?

 

Victor Rebengiuc: Asta încerc să fac deja. Probabil că exemplul meu va fi privit ca o ciudățenie. Dacă nu ai nici un fel de avantaj, oamenii se întreabă de ce s-a băgat ăsta acolo, ce i-or da ei lui de s-a băgat în partidul ăsta pe care nu-l știe nimeni deocamdată. M-au întrebat: dar cine e în partidul asta? Cum te duci undeva unde nu știi ce se întâmplă? Eu mă duc. Vă spun că am văzut această întreprindere, știu că în general avem de a face cu niște tineri capabili, niște tineri bine pregătiți, niște oameni care știu ce înseamnă ăla management, nu ca mine. Eu cred în ei, vreau să-i ajut pe cât posibil. Încerc să atrag mai multă lume, mai mulți oameni capabili. Niște oameni poate nu chiar atât de tineri sau ... tineri ca mine să spunem, alături de această mișcare.

 

Cosmin Alexandru: Pe de altă parte, URR-ul a deschis mai multe drumuri de când a apărut și acesta este un nou drum, pe care îl deschidem cu ajutorul domnului Rebengiuc, și anume intrarea în politică din convingere și nu din interes. Faptul că mai există și alte personalități în România care sunt de acord să dedice efort, timp și energie unui demers dedicat binelui comun, fără a avea din asta un interes imediat care ține de o funcție, de un privilegiu, de un contract, de un post, de... cum spuneați ceva mai devreme, "s-o găsi ceva acolo și pentru mine", cred că este un semnal foarte important că lucrurile trebuie să se schimbe și politica trebuie văzută din altă perspectivă decât a fost văzută până acum.

 

Politica nu trebuie să fie un loc de satisfacere a interesului personal, ci trebuie să fie un loc în care oameni care au demonstrat că sunt în stare să facă ceva pentru cei din jurul lor pot să o facă în chip organizat și eficient.

 

Așadar, sunt convins că mai există și alte personalități în România care gândesc așa și care ni se vor alătura.

 

Reporter: Aș vrea să știu dacă v-ați reînscris ca partid și pe când un congres...

 

Cosmin Alexandru: Nu ne-am reînscris încă, trebuie să ne reînscriem cu cei 25 mii de membrii fondatori, pe noua lege. Probabil că acest lucrul se va întâmpla în maximum o lună.

 

Este foarte probabil ca un prim congres să avem la sfârșitul acestei toamne, începutul iernii. Depinde mult și de viteza cu care ne dezvoltăm în țară.  Lucru care se întâmplă, spre bucuria noastră, foarte bine. Avem din ce în ce mai multe comitete locale de inițiativă, oameni care preiau inițiativa.  

 

Faptul ca domnul Rebengiuc ni se alătură este un semnal foarte important. Un semnal că suntem pe drumul cel bun și că există aici un loc în care oamenii de mare calitate vin pentru a ajuta în mod dezinteresat.

 

Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulțumesc pentru participare.

 

Alte legături privind conferința:

 O viziune pragmatică asupra culturii în România

 Comunicat de presă cu ocazia conferinței

 

 

 



NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR