Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Electorale Generale | Locale ]     Întâlniri/Conferințe      Program      Plan      Campanii   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
 CONVENȚIA NAȚIONALĂ URR 

 

Dragi participanți,

 

Cosmin AlexandruProgramul nostru de politici sectoriale se numește "Drumul spre normalitate". Poate părea paradoxal să-ți stabilești drept obiectiv normalul și nu excepționalul. Fiecare dintre noi ne-am făcut însă un necesar obicei din a trata realul și nu imaginarul când ne gândim la viața de zi cu zi. Ceea ce-i lipsește României astăzi este normalitatea, de situații excepționale lovindu-ne la tot pasul.

 

Este excepțional să parcurgi străzi întregi pe care mașinile sunt parcate pe trotuare iar pietonii merg pe carosabil, este excepțional să ți se taie ție căldura pentru că vecinul n-a plătit-o pe a lui, este cu totul și cu totul excepțional și unic în lumea civilizată să nu poți primi o factură într-un magazin fără să reciți ridicol codul fiscal și contul din bancă al firmei pe care o reprezinți, și așa mai departe. Dar nu vreau să insist pentru că situații excepționale de tot felul ne agresează fiecăruia, bunul simț și nevoia de normalitate în fiecare zi.

 

Noi, cei care am pus bazele URR, am decis să începem să construim normalitatea și prin mijloace politice pentru că turul doi al alegerilor prezidențiale din anul 2000 ne-a arătat dintr-o dată zăbrelele cuștii pe care până atunci o numeam cu mândrie globul de aur al libertății și prosperității personale. Felul în care fiecare dintre noi a ținut cu dinții de această libertate personală prin neimplicarea în politică a fost, din nefericire, cel mai eficient ajutor pe care l-am putut da acelora care, în schimbul iluzei libertății noastre individuale, obțineau atunci, chiar cu votul unora dintre noi, realitatea subjugării noastre colective.

 

Rămânând independenți i-am lăsat să se organizeze politic pentru a ne dicta voința lor, ceea ce și fac nestingheriți de 3 ani încoace.

 

Judecata noastră a fost atunci și rămâne și acum, că singurul fel în care ne putem apăra eficient interesele individuale este să ne organizăm politic, ca grup. Astăzi, foarte mulți membri URR fac parte din clasa mijlocie, încă în formare în România. Descoperim, din ce în ce mai mulți, că dacă vrem să creștem într-un mod corect și sănătos, e absolut necesar să ne exprimăm politic, într-un fel diferit de politica la care asistăm de 14 ani.

 

În viziunea noastră, performanța politică înseamnă administrarea cât mai eficientă a resurselor pe care o țară le are sau le poate atrage, în folosul cetățenilor acelei țări. Această definire poate părea nefirească în condițiile clasei politice românești de azi, dar vrem nu vrem, ne apropiem constant de Europa și acolo, ea este o realitate.

 

Fundamental pentru crezul nostru politic este dreptul fiecăruia de a alege, de a decide pentru sine. Fie că e vorba de servicii medicale, de unități de învățământ, de fonduri de pensii publice sau private sau de orice altceva. Acum, economia României nu este una funcțională pentru că societatea românească nu este una funcțională. În cele mai multe din situațiile zilnice în care ar trebui să putem alege ce considerăm că e cel mai bine pentru noi, de fapt, nu avem de unde alege. Alegerile sunt făcute de stat în numele nostru, pe banii noștri, în general în avantajul cohortei lui de stăpâni și slujitori. Asta nu e normal și e un lucru esențial pe care vrem să-l schimbăm.

 

Un al doilea lucru pe care vrem să-l schimbăm este relația dintre stat și cetățean. În acest moment statul este stăpânul cetățeanului și nici asta nu e normal. Când avem o problemă de rezolvat, ne îndreptăm către instituțiile statului cu o mare strângere de inimă, și nu de puține ori și cu o strângere de portofel. Nu știm niciodată dacă și în ce condiții statul, prin reprezentanții săi lipiți de scaune pe vecie, ne va face imensa favoare de a ne acorda drepturile care ni se cuvin.

 

Un al treilea lucru pe care vrem să-l schimbăm este dificultatea noastră, a tuturor, de a ne uni și de a ne organiza riguros pentru a ne apăra interesele. Spiritul comunitar este pus la grea încercare în România zilelor noastre și vrem ca prin URR să dăm un exemplu, al clasei mijlocii, că se poate și că merită efortul de a lăsa puțin de la tine pentru binele comun.

 

Convenția de astăzi marchează intrarea URR în linie dreaptă pentru alegerile de anul viitor. Intrăm într-o luptă inegală, chiar foarte inegală, dar asta nu este o surpriză, am știut-o de la bun început.

 

Alegerile locale vor reprezenta pentru noi un prim test și de aceea ne vom concentra resursele pe un număr de județe, cu precădere din Transilvania, pentru a ne pune în practică ideile și strategia. Vom clădi un mesaj bazat pe ceea ce suntem: oameni tineri, dinamici, hotărâți, care am reușit muncind cinstit și care vrem să extindem acest model de succes și în politică, începând cu 2004 și continuând până când el va fi regula, nu excepția.

 

Așa cum am început la Arad, vom face echipă în acest demers și cu oameni de valoare, în special tineri, care au mai avut activitate politică în alte partide democratice, oameni care ne împărtășesc valorile și modul de acțiune și care au demonstrat până acum un comportament compatibil cu al nostru.

 

Vom transmite mesajul nostru prin mijloace non-convenționale și într-o anumită măsură non-mediatice. Din păcate pentru România anului 2004 modelul din care avem cele mai mari șanse să ne inspirăm este cel al acțiunilor opoziției din perioada premergătoare alegerilor care au dus la răsturnarea lui Miloșevici în Iugoslavia, când, ca și aici, oligarhia aflată la putere deținea controlul cvasi-total asupra mijloacelor media.

 

Fiind realiști, în cazul de față nu sperăm să răsturnăm noi PSD-ul de la putere dar suntem convinși că putem coagula un electorat consistent, sătul de alternanța între rău și mai rău, de pe urma căruia, au dus-o mai bine doar politicienii.

 

În funcție de rezultatele obținute la alegerile locale și de clarificarea condițiilor de desfășurare ale celorlalte, vom pune la punct strategia pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.

 

Ceea propunem alegătorilor este normalizarea vieții cotidiene sub mai multe aspecte:

 

  • un sistem de sănătate în care să predomine serviciile private, mult mai civilizate și mai corecte decât cele actuale oferite de stat;
  • un sistem de educație bazat pe competiție între instituții de stat și instituții private care să genereze la toate nivelele absolvenți care pot, nu doar roboți de memorat care știu;
  • un sistem de justiție cu procurori care nu mai sunt sub autoritatea Ministerului Justiției, adică expuși sistematic comenzilor politice și cu avocați care nu mai pot pleda în calitate de parlamentari;
  • un sistem de protecție socială bazat din ce în ce mai mult pe pensii private și pe subsidii direcționate precis și justificat;
  • o administrație publică centrală și locală mult mai redusă numeric, ai cărei angajați sunt evaluați bianual prin chestionare de satisfacție (sau de insatisfacție) completate de clienții fiecărei unități administrative;
  • o agricultură cu suprafețe aflate exclusiv în proprietate privată, care să facă inutile nesfârșitele importuri de legume și fructe din țări deșertice, care să încurajeze activ fermele și expoloatările medii, singurele ce pot genera bunăstare în rândul populației rurale;
  • și, în sfârșit, normalizarea vieții noastre printr-o economie în care statul să nu mai fie în același timp și arbitru și cel mai influent jucător, în care statul să nu mai poată executa orice agent economic fără ca el să poată fi vreodată executat, și mai ales, o economie în care tu să câștigi din munca ta mai mult decât câștigă statul din munca ta.


Am să mă refer acum la un subiect care a fost foarte mediatizat în ultima vreme și fac acest lucru deoarece el a reprezentat de la bun început un element esențial al viziunii noastre despre dinamizarea autentică a economiei românești și, pe cale de consecință, de îmbunătățire rapidă a nivelului de trai.

 

E vorba despre credit; nu despre creditul luat de la Bancorex cu scopul de a nu mai fi înapoiat niciodată, ci despre milioanele de credite care ar trebui luate de cât mai mulți români cu scopul de a începe o afacere sau de a achiziționa bunuri sau servicii, intrând astfel într-un circuit economic oficial, competitiv și dinamic care stârnește în rândul clasei mijlocii din orice țară nevoia presantă de a se bucura de produsele dorite în locuințele personale și nu de a le admira doar în vitrinele magazinelor.

 

Atâta timp cât majoritatea românilor vor cheltui doar ce câștigă net de la o lună la alta economia românească nu va avea nimic de-a face cu cele europene. Creditul pe câțiva ani pentru produse electrocasnice sau cel ipotecar pe 10 sau 20 de ani îi determină pe toți cei care au apelat la el să-și caute slujbe din ce în ce mai bine plătite,
să-și planifice și să-și ierarhizeze cheltuielile, să muncească mai mult sau în mai multe locuri dacă vor să-și permită mai multe. Sistemul e nemilos, în sensul că obligă la muncă și la o preocupare continuă pentru surse noi de venit dar e singura soluție pentru a scoate România din starea de letargie și de dependență aproape patologică de pomana oferită de-a valma de guvernanți iresponsabili sau incompetenți.

 

Exact în acest moment, în care instituția creditului începuse să ia avânt, Banca Națională a decis că e cazul să tragă frâna de mână în cel mai pur stil al economiei de comandă - îngreunând băncilor private acordarea acestor credite pe motivul pericolului nerambursării acestora. Am să vă dau o cifră șocantă, furnizată la Forumul Bancar Român de acum două săptămâni, de reprezentanta unei importante bănci private care are o activitate foarte consistentă în domeniul creditului de consum. Rata de nerambursare a creditelor de consum acordate de banca respectivă este de 0,04%, cifră neegalată, după știința mea, nicăieri în Europa. 0,04%. Ca și la ghișeele de impozite și taxe, și la bănci, românii par a fi foarte buni platnici. Ne tăiem singuri craca de sub picioare neexploatând puținele oportunități pe care economia românească le oferă în prezent acelora dintre români care vor mai mult și care sunt dispuși să plătească mai mult și să muncească mai mult pentru asta.

 

Rolul principal al politicienilor nu e să-i ajute pe cetățeni să trăiască mai bine; asta e secundar. Principal e să nu-i încurce. Să le permită să-și asume riscuri, să învețe să le facă față și să culegă roadele curajului lor. Atâta timp cât instituțiile statului și reprezentanții lor vor pretinde că știu mai bine decât oamenii ce trebuie să facă fiecare cu banii lui, integrarea în Europa va rămâne doar un slogan. Un slogan fluturat cu zâmbetul pe buze de politicieni care și-au integrat deja conturile în economii mult mai funcționale decât a noastră.

 

Am convingerea că ziua de azi e una foarte importantă pentru mulți dintre noi. E o zi în care vedem clar că nu suntem singuri în aspirațiile și în eforturile noastre. Că am început să construim pentru noi și copii noștri șansa unei normalități pe baza căreia cei ce vor veni după noi vor putea concepe performanțe de excepție prin care România și românii să se poată așeza, distincți și respectați, în familia europeană.

 

Vă mulțumesc.

 




NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR