Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Electorale Generale | Locale ]     Întâlniri/Conferințe      Program      Plan      Campanii   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
 CONVENȚIA NAȚIONALĂ URR 

Radio Deutsche Welle, Luni, 8 decembrie 2003

 

H-R Patapievici

Un nou partid, o nouă speranță


M-am întrebat adeseori ce anume separă lumea politicienilor de lumea cetățenilor care îi aduc la putere, fără a avea un beneficiu de pe urma acestui fapt? Cred că îi separă, în primul rând, lumea în care trăiesc.

 

Politicienii își iau voturile dintr-o lume, dar funcționează într-alta, complet diferită. Politiceinii au nevoie de voturi pentru a ajunge la putere, dar, pentru a putea beneficia cu adevărat de roadele puterii, au nevoie în special de consimțământul și colaborarea celor care posedă deja putere. La noi, se ajunge la putere potrivit unei logici, dar se uzează de ea potrivit alteia, care nu îi seamănă. Vreau să spun prin asta că politicienii și alegătorii lor trăiesc în aceeași lume numai în timpul alegerilor și trăiesc în lumi diferite, după aceea.

 

Societatea românească pare a se fi resemnat cu acest dublu regim: de nevoi și, nu în ultimul rând, de logică. Politicienii iubesc democrația, pentru că ajung la putere prin ea, dar iubesc mult mai mult lumea puterii, cu logica și nevoile specifice, de îndată ce se instalează în ea. Până acum nici un partid nu a ieșit din această logică binară, care pretinde ca una să spui în alegeri și alta să faci când ajungi la putere. Din acest motiv, cetățenii români cunosc două valori de adevăr: sunt, pe de o parte, cei care vor binele comun, dar nu au mijloacele de a-l face: aceștia sunt cetățenii obișnuiți, alegătorii, sau politicienii care încă nu au fost aleși; și sunt, pe de alta parte, cei care ar avea mijloacele de a face binele comun, dar care, pentru că au ajuns la putere, nu mai vor să-l facă: aceștia sunt politicienii, după ce au fost aleși. La noi, cine vrea binele, nu-l poate face; iar cine-l poate face, nu-l mai vrea. Dincolo de nesfârșita trăncăneală a demagogiei politice - despre democrație, alegeri libere, responsabilitate, control cetățenesc și așa mai departe, acesta este adevărul gol-goluț. Toate discursurile politicienilor sună la fel, indiferent de orientare. Singurul care suna diferit, în corul politicii noastre, este discursul naționalist și xenofob al Partidului România Mare. Dar această diferență nu este în favoarea cetățeanului, ci împotriva intereselor lui.

 

Din 1990 încoace, în calitate de cetățean, am asistat la multe întruniri de partid, dacă se întampla să fie publice. Simțeam că e una din datoriile mele cetățenești. Am întâlnit peste tot același politicianism verbal greu digerabil. Aceeași limbă de lemn a democrației fals-binevoitoare, același discurs de generalități pompoase, aceleși banalități economice, aceeași ipocrizie.

 

După cum în drept erorile de procedură trădează întotdeauna o încalcare materială de lemn a programelor lor.

 

Ei bine, pot spune cu toată certitudinea că a apărut un partid politic cu un sunet diferit. Este vorba de Uniunea pentru Reconstrucția României, pe scurt, URR, a cărei primă Convenție Națională a avut loc duminică, 7 decembrie. Am auzit prima oară de acest partid acum doi ani, când conducerea lui a avut ideea insolită de a cere audiență la membrii Grupului pentru Dialog Social, cu scopul de a-și prezenta intențiile, programul și modalitățile de acțiune. Nici un partid nu mai avusese ideea de a se prezenta în fața organizațiilor societății civile, înainte de a se prezenta corpului politic, pentru lupta politică. Oamenii pe care i-am văzut atunci erau tineri, serioși, corecți, modești și, ceea ce m-a intrigat cel mai mult, vorbeau ca niste oameni obișnuiți. M-a frapat să aud din gura lor că motivul pentru care s-au organizat politic într-un partid a fost voința lor disperată de a nu pleca, ceea ce le-ar fi venit mai la îndemână, deoarece sunt tineri de succes în domeniile lor profesionale, ci de a rămâne în țară, care e lucrul cel mai greu. De ce a ajuns pentru un tânăr dinamic să fie mai greu să trăiscă în țară, decât să emigreze? Datorită faptului că, la noi, politicienii și alegătorii trăiesc în aceeași lume numai în timpul alegerilor și trăiesc în lumi diferite, după aceea. Pentru că atunci când întrebi, ca simplu cetățean, nu ți se răspunde; când vorbești, nimeni nu te ascultă; când ești cinstit, nu ai nici o șansă; iar după ce ai votat, politicienii nu-ți mai dau nici o atenție. Ei bine, tinerii care s-au strâns laolată în URR au decis să dea lupte nu cu România, ci cu cei care ne fac, aici, viața detestabilă. Speranța mea e alături de ei.

 

Din București, pentru Detsche Welle, v-a vorbit H.R. PATAPIEVICI

 



NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR