Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ
Szövetség Románia Újjáépítéséért - URR
 Itt az én honlapom! Itt az én honlapom! 
 A kedvenc oldalam! A kedvenc oldalam! 
 Intră pe forum!

Bezárva: 31.12.2004
  Nyitólap     Sajtóközlemények      Sajtóvisszhang      Sajtótájékoztatók 

Language
Română  Magyar  English
...itt!
Állásfoglalás:
Mi lesz az utca gyerekeivel?

Szervezetek:
Sânicoară

Szabályzat
Sajtóközlemények
Mamaiai találkozója
Pártprogram
Transindex -
SzRÚ dialógus
Kiáltvány
Pártdoktrína
 Hangulatjelzés 
MINDENKI SZÁMÍT NÉLKÜLED NEM LEHET SEMMIT MEGVÁLTOZTATNI
Hírek@SzRÚ
e-mailben szeretném megkapni
Sajtóközlemények
2004  
01 02 03 04 05 06
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
 Beszámolók
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
2002 Pénzügyi
07 08 09 10 11 12
Keresés
Google

2003.10.13

Megfélemlítés és zsarolás meggyőzés és párbeszéd helyett


A Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ véleménye az, hogy az a rendkívül agresszív modor, amely az új Alkotmány megszavazásáért folytatott kampányt jellemzi, világosan arra utal, hogy a kormánypárt az állampolgárokat nem meggyőzni akarja a módosítások hasznáról, hanem megfélemlíteni. Még a tizenkettedik órában sem elég népszerűek és ismertek a javasolt módosítások. Nem lévén elegendő, hogy a román állampolgárok nagy többsége nem ismeri ezeket a módosításokat következésképpen nem szavazhatnak a szavazás okának ismeretében, de a vidéken több helyen is az emberek abban a hiszemben vannak, hogy helyi vagy általános választások lesznek.

 

Mi úgy gondoljuk, hogy az állampolgárokat a javaslatok kidolgozása idején kellene informálni, hogy a román társadalom hozzájárulhasson az új Alkotmányhoz, ne pedig kész tények elé legyen állítva, azzal a nyomorúságos kifogással, hogy már nincs idő egyébre. Teljesen abszurd az, hogy az állampolgárokat arra biztatják, hogy szavazzanak, anélkül, hogy tudnák, hogy mire. Az Alkotmány módosításának folyamata már évekkel ezelőtt elkezdődött, és ha már nincs idő arra, hogy a polgárokat informálják, az annak tulajdonítható, hogy nem volt kívánatos a módosítások reális megvitatása és egy olyan Alkotmány, amely valójában az egész társadalomnak egy jövőbeli tervezete legyen.


Ezért sajnálatosnak és méltatlannak tartjuk az Alkotmány megszavazása érdekében folytatott zsarolást, az "IGEN Európáért" szlogen alatt, amely azt sugallja, hogy mindazok, akik nem értenek egyet a módosított szöveggel, ellenzik az európai integrációt. Visszautasítjuk az ilyen jellegű vádakat, főleg amikor ezek olyan emberektől származnak, akiknek hibájából az Alkotmány módosítását így elfuserálták. Ennek elsősorban az intézmények működését kellett volna módosítania, az állampolgárok előnyére és elvárásaikkal összhangban. Az új Alkotmány valóban tartalmaz fontos, pozitív módosításokat, azonban, a civil társadalom által megfogalmazott módosítási javaslatokkal szemben tanúsított megvetés miatt ez az Alkotmány csak egy-egy fél lépést tesz előre: például, a parlamenti sérthetetlenség és a sürgősségi rendeletek procedúrája nincs eléggé korlátozva, a Parlament házainak feladatköre pedig elégtelenül körvonalazott. Vannak elengedhetetlen lépések is, amelyeket egyáltalán nem tesznek meg: az ügyészek a minisztérium autoritása alatt maradnak, a politikai vándorlást illetően pedig nincsenek szankciók.


A Szövetség Románia Újjáépítéséért úgy gondolja, hogy minden állampolgárnak szabadon kell döntenie, tudatában kell lennie annak, hogy az Alkotmány módosított formája az ő érdekeit képviseli-e vagy sem, és ennek függvényében határoznia arról, hogy érdemes azt megszavazni vagy sem. Ezért, a SzRÚ minden tagjának vagy szimpatizánsának azt javasoljuk, hogy tanulmányozza figyelmesen az Alkotmány szavazásra bocsátott formáját és döntsön maga. Azonban, abszurd módon, a módosításra javasolt forma teljes szövege nem létezik a közforgalomban, ezért úgy döntöttünk, hogy egymás mellé helyezzük az Alkotmány régi szövegét és a javasolt módosításokat, hogy egy világos kép alakuljon ki a módosítást, illetve az elfogadásra javasolt forma teljes szövegét illetően. A szöveg elolvasható a párt weboldalán, a www.urr.ro címen.

 


Cosmin Alexandru, Elnök
Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ



Ötleteid, megjegyzéseid, kívánságaid vannak ezzel az oldallal kapcsolatban?
Küldd el őket a webmaster@urr.ro címre.

 hirdetmények 
SzRÚ