Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ
Szövetség Románia Újjáépítéséért - URR
 Itt az én honlapom! Itt az én honlapom! 
 A kedvenc oldalam! A kedvenc oldalam! 
 Intră pe forum!

Bezárva: 31.12.2004
  Nyitólap     Sajtóközlemények      Sajtóvisszhang      Sajtótájékoztatók 

Language
Română  Magyar  English
...itt!
Állásfoglalás:
Mi lesz az utca gyerekeivel?

Szervezetek:
Sânicoară

Szabályzat
Sajtóközlemények
Mamaiai találkozója
Pártprogram
Transindex -
SzRÚ dialógus
Kiáltvány
Pártdoktrína
 Hangulatjelzés 
MINDENKI SZÁMÍT NÉLKÜLED NEM LEHET SEMMIT MEGVÁLTOZTATNI
Hírek@SzRÚ
e-mailben szeretném megkapni
Sajtóközlemények
2004  
01 02 03 04 05 06
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
 Beszámolók
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
2002 Pénzügyi
07 08 09 10 11 12
Keresés
Google

2003.10.20

Nyílt levél Románia Parlamentjének és Kormányának
Miért nem mentünk szavazni


Október 18-án és 19-én, vagyis az Alkotmány módosítását illetően szervezett népszavazással egyidejűleg a Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ valamennyi szervezetének vezetői és tagjai találkoztak. A helyszín Bran, célunk pedig egy politikai alternatíva kiépítése érdekében felvállalt szervezői tevékenységünk folytatása volt. Ami ezen a hétvégén történt, újabb bizonyíték arra, hogy mekkora szüksége van Romániának egy alternatívára az aktuális politikai osztállyal szemben.


A román állampolgároknak ahhoz a feléhez tartozunk, amely nem vett részt a szavazáson. Nem azért utasítottuk vissza azt, hogy szavazzunk, mert nem értettünk egyet a javasolt változtatásokkal, hanem azért, mert az az undorító mód, ahogy a kormány az Alkotmány megszavazását kierőltette, mélységesen sért minket. Nem kerülhet sor sem arra, hogy "igennel", sem arra, hogy "nemmel" szavazzunk, akkor, ha az embertől zsarolás, megfélemlítés, lefizetés vagy lopás útján elidegenítik azt a jogát, hogy ne szavazzon, illetve akkor, amikor a lelkiismeretünk szférájába való brutális beavatkozás meghamisítja a szavazás procedúrájanak alapvető elemeit.


Nem mentünk el szavazni, mivel az adókból, amiket fizetünk, egy minden jóérzéstől mentes kampányt vezettek le; szombaton és vasárnap több televízió- és rádióadó, a központi és a helyi hatalom képviselői részéről ízelítőt ajánlott fel nekünk abból az alávetettségből, manipulációból és tömjénezésből, amelyben 1989 óta nem volt részünk. Cirkusz, hazugság, méltósághiány, gerinctelenség volt műsoron két napon keresztül több televízió és rádióadón. Úgy véltük, hogy megvetésünk, tiltakozásunk kifejezésének egyetlen módja az, hogy ne váljunk bűntársakká mindebben.


A romániai politikai osztály legreprezentatívabb fórumán, a Parlamenten keresztül felmutatta nekünk az ország jövőjével kapcsolatos elképzelését, az új Alkotmányt. Ha a szavazás "résztvevőinek" végső számából levonjuk a helyi közigazgatás "ügynökei" által megvásárolt, kikoldult, kikönyörgött, kicsikart, kötelezővé tett és megszépített szavazatok számát, - akikre amúgy Ceauşescu rendkívül büszke lett volna -, valamint az ellenszavazatok számát, feltételezhetjük, hogy a jelenlegi politikai osztály Románia lakosságának körülbelül 30%-át képviseli, illetve a lakosság ez arányának élvezi támogatását. Ez egy drámai tény, és a minket vezető politikai osztály messze, nagyon messze helyez minket Európától. Annyira messze, hogy lehet, hogy itt az ideje annak, hogy "az országos szinten vezető" helyiségek összes képviselői megkapják a közpénzekből az ígért utat Kínába, de csak arrafele szóló jeggyel.


A referendum szégyenteljes "sikere" (szégyenteljes azon román állampolgárok számára, akik még ezt érezni tudják, nem pedig azok számára, akik vezetnek minket, és akiknek ez a szó csak egy halovány, ködös emlék) a romániai demokráciának nagy veressége, ugyanis a közvélemény manipulálásának mértéke jóval meghaladta azt, amit utolsó választásokon kifejtettek. Ez a "siker" távol áll attól, hogy európai integrációnkat szentesítse, mindössze azt bizonyítja, hogy az átmenet demokráciájának hiányzik a szubsztanciája, illetve azt, hogy van egy politikai osztály, amely azt képzeli, hogy Európa virágzó demokráciáinak sorába integrálódni lehet egy 30 napos vad kampánnyal.


Mi, a Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ tagjai, nem akarunk egy olyan országban élni, amelyben "krízisvezetőségeket" hoznak létre, és a kormánynak különleges ülései vannak, csak azért, mert egy szavazás eredményei nem felelnek meg az elvárásoknak, Véget akarunk vetni ennek az állandó országos "sürgősségi állapotnak", melynek nevében megtiltják nekünk, hogy kritikusak legyünk és a racionális megítélés felfüggesztését várják el tőlünk: gyakorlatilag megvonják tőlünk a lelkiismeret szabadságát.
Nem hiszünk ezekben a kétes, "a nemzeti érdek nevében folytatott, nemzetmentésekben", amelyeket rendszerint olyan emberek "lebegtetnek" előttünk, akiket csak a személyes jólétük érdekel.

Mi a politika művelésének egy decens módját akarjuk bevezetni, hogy egyszer és mindenkorra lépjünk túl ezeken a kríziseken, amelyekből csak egy másik krízis, illetve kényszermegoldások útján lehet kilépni. Hozzá akarunk járulni Romániának a szegénységből és a nacionalizmusból való kilépéséhez, amelyekkel egy fáradt és inspiráció nélküli politikai osztály spekulál. Ki akarjuk szabadítani Romániát ebből az ördögi körből, amely nem termel egyebet, mint a maihoz hasonló "sikereket".


Fiatal generációnk minden erejével bízunk abban, hogy Románia nem fog már sok hasonló "sikert" lenyelni és, hogy kiépíthetünk majd ebben az országban egy olyan közszférát, amelynek politikusai decensebbek mint akik vigyorogva felolvasták nekünk a hazug eredményeket ezután az áldemokratikus, az Alkotmány megszavazására vonatkozó referendum után.


Cosmin Alexandru, Elnök
Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ



Ötleteid, megjegyzéseid, kívánságaid vannak ezzel az oldallal kapcsolatban?
Küldd el őket a webmaster@urr.ro címre.

 hirdetmények 
SzRÚ