Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ
Szövetség Románia Újjáépítéséért - URR
 Itt az én honlapom! Itt az én honlapom! 
 A kedvenc oldalam! A kedvenc oldalam! 
 Intră pe forum!

Bezárva: 31.12.2004
  Nyitólap     Sajtóközlemények      Sajtóvisszhang      Sajtótájékoztatók 

Language
Română  Magyar  English
...itt!
Állásfoglalás:
Mi lesz az utca gyerekeivel?

Szervezetek:
Sânicoară

Szabályzat
Sajtóközlemények
Mamaiai találkozója
Pártprogram
Transindex -
SzRÚ dialógus
Kiáltvány
Pártdoktrína
 Hangulatjelzés 
MINDENKI SZÁMÍT NÉLKÜLED NEM LEHET SEMMIT MEGVÁLTOZTATNI
Hírek@SzRÚ
e-mailben szeretném megkapni
Sajtóközlemények
2004  
01 02 03 04 05 06
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
 Beszámolók
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
2002 Pénzügyi
07 08 09 10 11 12
Keresés
Google

2003.11.26

Az egyetemi rendszer elfeledett célja


A Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ támogatja a Román Akadémiai Fórum - FAR (http://www.forum-academic.com) javaslatait a romániai egyetemi oktatás demokratizálására és színvonalának növelésére vonatkozóan. A társadalom súlyos problémájának minősül az a tény, hogy az ország több egyetemi katedráján megfeledkeztek arról, hogy a tanügyi rendszer fő haszonélvezője a diák, nem a tanár.
Az egyetemi klánok, az értéktelen doktorátusok, a román kutatás lehetőségeinek elpazarlása, a politikusok által, visszaélések útján szerzett egyetemi címek nyilvánvaló szimptómái a több egyetemen uralkodó súlyos helyzetnek.


Noha nagyon sok magánegyetem alakult, közöttük normális akadémiai színvonalú egyetemekkel, a román egyetemi rendszerben nagyon alacsony szintű a versengés. Ezért, egy minimális minőségi színvonal biztosítása szükségessé teszi az egész rendszer pontos szabályozását, ugyanis az egyetemi autonómia természetes alapelvét nem kell a tanügyi rendszer lényegi céljával szemben felhasználni. Sajnos, az egyetemi autonómia gyakran paravánként használtatik fel, az érdektelenség vagy a hozzá nem értés elrejtésére.


Mi úgy gondoljuk, hogy a tanügyi rendszer célja az ember megfeleltetése annak a társadalomnak, amelyben élni és tevékenykedni fog. Ennek a rendszernek olyan abszolvenseket kell termelnie, akik ne csak ismeretekkel, hanem az ismeretek alkalmazásának képességével is rendelkezzenek. Az egyetemi rendszernek nemcsak elméleti szinten kell felkészítenie a diákokat, hanem egy olyan munkahely nézőpontjából is, ahol alkalmazhassa azt, amit megtanult. Jelenleg sajnos, több egyetemen számtalan használhatatlan előadást tartanak, és meglehetősen gyenge a kapcsolat azzal, ami az illető területen konkrétan történik.


A Román Akadémiai Fórum valamennyi javaslatát támogatjuk, a vezető funkciók mandátumszámának korlátozásától kezdődően a tanárok diákok általi kiértékeléséig, a kutatási alapok kiosztásának átláthatóvá tételéig és a tudományos hozzáértésnek tiszta kritériumok alapján történő kiértékeléséig.
A Román Akadémiai Fórum javaslatai mellett a Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ támogatja egy adórendszer bevezetését is az egyetemi oktatásban, amelyet az állam egyensúlyozna ki, a tanügy számára biztosított kreditek által.


Az adók szükségesek az egyetemi rendszer minőségének javítása érdekében, amelyet nem lehet teljesen a minisztériumi szabályozásoktól tenni függővé. Ezek az adók növelnék a tanügy szereplőinek egyéni felelősségét, legyenek azok gondnokok, tanárok, és nem utolsósorban diákok. Az egyetemi tanulmányok a diákok jövőbeli befektetései, de olyan befektetések, amelyek az állam támogatását kell élvezzék.

 


Cosmin Alexandru, Elnök
Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ



Ötleteid, megjegyzéseid, kívánságaid vannak ezzel az oldallal kapcsolatban?
Küldd el őket a webmaster@urr.ro címre.

 hirdetmények 
SzRÚ