Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ
Szövetség Románia Újjáépítéséért - URR
 Itt az én honlapom! Itt az én honlapom! 
 A kedvenc oldalam! A kedvenc oldalam! 
 Intră pe forum!

Bezárva: 31.12.2004
  Nyitólap     Sajtóközlemények      Sajtóvisszhang      Sajtótájékoztatók 

Language
Română  Magyar  English
...itt!
Állásfoglalás:
Mi lesz az utca gyerekeivel?

Szervezetek:
Sânicoară

Szabályzat
Sajtóközlemények
Mamaiai találkozója
Pártprogram
Transindex -
SzRÚ dialógus
Kiáltvány
Pártdoktrína
 Hangulatjelzés 
MINDENKI SZÁMÍT NÉLKÜLED NEM LEHET SEMMIT MEGVÁLTOZTATNI
Hírek@SzRÚ
e-mailben szeretném megkapni
Sajtóközlemények
2004  
01 02 03 04 05 06
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
 Beszámolók
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
2002 Pénzügyi
07 08 09 10 11 12
Keresés
Google

2004.02.08

A SzRÚ álláspontja a Románia és az Európai Únió közötti viszonyban kialakult krízishelyzettel szemben

 
A politikai osztály siralmas magatartása


A Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ helyteleníti azt a módot, ahogyan a jelenlegi politikai osztály a Románia és az Európai Únió viszonyában kialakult krízishelyzetet kezeli. Sajnálatos módon, egy őszinte vita és a kialakult helyzetért való felelősségvállalás helyett, a politikai osztály a "hej-rupizmust", az olcsó propagandát, az arrogáns és győzedelmes kijelentéseket helyezte előnybe. Mi több, a kormánypárt úgy döntött, hogy az általa ellenőrzött tömegsajtóban elfedje a krízis valódi méreteit.


A Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ támogatja a nyílt és őszinte megvitatását az európai parlamenterek javaslatainak, akik az integrációs tárgyalások felfüggesztését ajánlották mindaddig, amíg Románia látható eredményeket ér el a korrupció megfékezésében, a jogállam működési feltételeinek biztosítását és az emberi jogok tiszteletben tartását illetően. Egyrészt, ezek az Európai Únió belső szabályai, és nincs oka arra, hogy megszegje őket, attól függetlenül, hogy ki kopogtat ajtaján. Másrészt, ezeknek a szabályoknak alkalmazása saját érdekünk is, mivel az EU politikai, társadalmi és gazdasági szervezési formája az egyetlen modell, amelyet követhetünk. Szükségünk van erre a modellre, annál inkább, hogy a román politikai osztály teljesen szűk látókörűnek bizonyul és nem sikerül neki, hogy egy hihető útját javasolja az állampolgárok érdekében működő állami intézmények kialakításának.

 

A Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ megrökönyödését és sajnálatát fejezi ki azt illetően, hogy az ellenzék is a PSD (Szociáldemokrata Párt) demagógikus integrációs kampánya elé fogja be magát, amelynek semmi köze nincs az európai értékekhez. A politikai perspektíva hiánya még nyilvánvalóbbá teszi azt a tényt, hogy nem létezik valós politikai verseny, és erősebbé azt a meggyőződést, hogy Romániában egyre szükségesebbé válik egy alternatíva az egész politikai osztályra

 

Minden fenntartás nélkül támogatjuk az európai integrációt, azonban egy méltó és természetes integrációt. Azt szeretnénk, ha a román tárgyaló felek küzdenének azért, hogy minél jobb körülményekre tegyenek szert olyan problémákat illetően, mint például a kivitel kvótái a mezőgazdasági vagy ipari termékek esetében, ne pedig azért küzdjenek, hogy elfeledtessék a korrupciót vagy az intézmények működésképtelenségét. Elegünk van a véget nem érő demagógiából, a bizottságok százaiból, a "hej-rupi" jellegű integrációs kezdeményezésekből, a dokumentumok lavinájából és a győzedelmes kijelentésekből, amelyek figyelembe se veszik a román állam intézményeinek súlyos krízisét.

 

A Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ támogatja a tárgyalások felfüggesztését mindaddig, amíg Románia, függetlenül attól, hogy ki kormányozza, elfogadja és határozottan alkalmazza az alábbi intézkedéseket:

 

1. A Főügyész azon jogának eltörlését, hogy hatálytalanításban levő fellebezéseket vezessen fel.

 

2. Az összeférhetetlenség bevezetését az állami tisztségviselői és az ügyvédi funkció között.

 

3. Normamegállapítást a bírák munkáját illetően, és az igazságügyminisztérium ellenőrei általi ellenőrzés megszüntetését

 

4. A Rendőrség és az Igazságügyminisztérium belső struktúráinak reformja és drasztikus ellenőrzése, amelyeknek jelenleg legfőbb rendeltetése a korrupció elfedése.

 

5. Az Országos Korrupcióelleni Kamara átalakítása a Legfelsőbb Érvénytelenítő és Igazságszolgáltató Törvényszék melletti Kamara szakosodott szekciójává, vagy a Parlamentnek való szigorú alárendelése.

 

6. Az Országos Közigazgatási Intézmény és a Közhivatalnokok Országos Ügynökségének kivétele a kormány ellenőrzése alól.

 

7. A reklámra vonatkozó költségvetések szigorú szabályozása bármilyen állami intézmény esetében, valamint kötelezettség ezek havonta való nyilvánossá tételére.

 

8. Az állami költségvetés irányába kifizetendő tartozásokat illetően, bármilyen szubvenció, felmentés, vagy újrafelosztás megszüntetése, azok kivételével, amelyeket a Parlament elfogad, a nyilvánosság előtt igazolt helyzetekben és a területre vonatkozó európai szabályozásokkal összhangban.

 

9. Az adóügyi rendszer nagyméretű leegyszerűsítése.

 

10. Kötelezettség bevezetése minden állami intézményt vagy vállalatot illetően, hogy a szerzeményekre, licitációkra és bármilyen folyamatban levő szerződésre vonatkozó adatokat tegye közzé.

 

11. A korrupció megfékezésének valamennyi résztvevője esetében a vagyonbevallásra irányuló kötelezettség bevezetése.

 

12. Drasztikus szankciók bevezetése azok számára, akik megszegik az átláthatóságra és a részletes vagyonbevallásra vonatkozó törvénykezést.

Románia országos érdeke nem egy formális európai integráció, hogy egyik vagy másik kormány egy "győzedelmes tettet" jelenthessen be, hanem a román társadalom működését a EU tagállamok működési standardjaira hozni, amely egy olyan életszínvonalat biztosíthasson a román állampolgároknak, és egy olyan viszonyt állampolgár és állam között, amely hasonlatos ahhoz, amely az EU tagállamokban kialakult.

 


Cosmin Alexandru, Elnök
Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ



Ötleteid, megjegyzéseid, kívánságaid vannak ezzel az oldallal kapcsolatban?
Küldd el őket a webmaster@urr.ro címre.

 hirdetmények 
SzRÚ