Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ
Szövetség Románia Újjáépítéséért - URR
 Itt az én honlapom! Itt az én honlapom! 
 A kedvenc oldalam! A kedvenc oldalam! 
 Intră pe forum!

Bezárva: 31.12.2004
  Nyitólap     Sajtóközlemények      Sajtóvisszhang      Sajtótájékoztatók 

Language
Română  Magyar  English
...itt!
Állásfoglalás:
Mi lesz az utca gyerekeivel?

Szervezetek:
Sânicoară

Szabályzat
Sajtóközlemények
Mamaiai találkozója
Pártprogram
Transindex -
SzRÚ dialógus
Kiáltvány
Pártdoktrína
 Hangulatjelzés 
MINDENKI SZÁMÍT NÉLKÜLED NEM LEHET SEMMIT MEGVÁLTOZTATNI
Hírek@SzRÚ
e-mailben szeretném megkapni
Sajtóközlemények
2004  
01 02 03 04 05 06
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
 Beszámolók
2003  
07 08 09 10 11 12
01 02 03 04 05 06
2002 Pénzügyi
07 08 09 10 11 12
Keresés
Google

2004.02.19

Széleskörű politikai szövetség a jóérzés ellen

 

 

A Szövetség Románia Újjáépítéséért - SzRÚ parlamenti pártokhoz méltatlannak tartja azt a módot, ahogyan mesterségesen próbálják konzerválni hatalmukat a helyi közigazgatás fölött. A javaslat, hogy a helyi és megyei tanácsokba csak azoknak a pártoknak a képviselői kerülhessenek be, amelyek a szavazatok 5%-át megszerezték, egyike a legnagyobb szabálytalanságoknak, amelyeket a román politikai osztály az utóbbi 14 évben kitermelt az előírások területén.

 

Az intézkedés nem alkalmazható a kis városok esetében, amelyeknek kevesebb mint 20 tanácsosuk van. Itt egy tanácsosi hely automatikusan legkevesebb 5%-nak felel meg. Számos olyan város létezik azonban (amelyek lakossága 50.000 és 100.000 között van) amelyeket illetően az érvényben levő szabályozások 21 helyi tanácsost írnak elő. Egyszóval, egy olyan pártnak, amely megszerzi a szavazatok 4,8%-át egy tanácsosi hely kellene járnia, azonban az új előírás szégyenletes módon megfosztja ettől, azon abszurd okból kifolyólag, hogy nem szerezte meg az 5%-ot.

 

Az 5%-os választási küszöbnek technikai megoldásként csak nagyszámú választott számára van értelme; a Parlamentben jelentősen lecsökkenti a politikai megosztottságot. Pár tíz emberből összetevődő tanácsok esetében mindössze annyi eredménye lehet, hogy önkényesen kiküszöböli azokat a tanácsosokat, akik nem szerezték meg az 5%-ot. Ugyanakkor lehetővé válik más pártok színrelépése egy vagy akár két tanácsossal is. A megosztottság nem fog túlságosan lecsökenni, a parlamenti pártok által javasolt intézkedés "haszna" pedig kérdéses, főleg ha arra gondolunk, hogy a politikai megosztottság, amely valóban komoly problémát jelenthet a Parlamentben, nemigen érződik helyi szinten, ahol konkrét, kevésbé ideológikus problémák kerülnek terítékre.

 

Ellenkezőleg, a megosztottságnak jótékony hatása van, ugyanis megnehezíti a "természetellenes" szövetségek létrejöttét, amelyeket a nagy pártok alakítanak ki egyes városokban, a közköltségvetéssel kapcsolatos, pártok közötti ügyletek érdekében. Helyi szinten a pártok közötti verseny még kisebb, mint országos szinten, ahol a kifutó reflektorfényei előtt létezik némi rivalitás, ha szimulált is. Azonban, időnként, mint ahogy ez esetben is, még szimulált rivalitás sem áll fenn; a nagy pártok közös érdekei természetellenes szövetségeket teremtenek, amelyek által a hatalom és az ellenzék arra törekszik, hogy a lehető legjobban képviselhessék közös érdekeiket. Sajnos, ezek csak az ő érdekeik. Bizonyos politikai szereplők hiábavaló eltávolítására irányuló intézkedésnek semmi köze nincs az állampolgárok érdekeihez, és csak azokhoz tartozhat, akik úgy gondolják, hogy a hatalomhoz mindörökre joguk van.

 

Felkérjük a parlamenten kívüli pártokat és a civil társadalmat arra, hogy minden lehetséges eszközzel fellebezzenek e lehetetlen intézkedés ellen. Hasonlóképpen, reméljük, hogy a jövőbeli vitákon a parlamenti ellenzék nagyobb meggyőződéssel tesz majd eleget hivatásának, az ellenzékiségnek.

 


Cosmin Alexandru, Elnök
Szövetség Románia Újjáépítéséért-SzRÚ



Ötleteid, megjegyzéseid, kívánságaid vannak ezzel az oldallal kapcsolatban?
Küldd el őket a webmaster@urr.ro címre.

 hirdetmények 
SzRÚ