Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Spirit      Manifest      Cod      Statut      Doctrina      Rapoarte [fin.]      Atitudini      Istorie      Oficiale   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
2004 - punctuale
Gratierea lui Cozma [17.12]
Epoca Iliescu a decedat [15.12]
Libertatea încătușată [08.10]
PSD și raportul de țară [08.10]
2003 - punctuale
Copiii străzii [23.11]
Constituția [08.10]
Polițiștii-benzinari [04.08]
Statistică [21.07]
Derogări ... [07.07]
Mamutul administrației[15.06]
Normalitatea criticii [25.05]
Hoția de stat [17.05]
Socialismul "creștinesc" [09.05]
Libertatea de exprimare [21.04]
Cercul puterii [16.04]
Redistribuirea [05.04]
Anticorupție [22.03]
CNSAS [15.03]
Codul Muncii [10.03]
Sănătate [03.03]
speciale
România cui? [31.05]
Perversiunea diplomației [30.04]
Războiul din Irak [25.03]

Discuții Forum

pentru tipar!

21.04.2003

Libertatea de exprimare

 

Mulți ani după efuziunea extraordinară din 1990 s-a vorbit prea puțin despre libertatea de exprimare. În acea perioadă lumea stătea la coadă la chioșcuri și lua, fiecare, câte un snop de ziare și reviste, în schimbul a 15-20 de lei (o sumă considerabilă în acel moment). Era o frenezie generală, fiecare dorea să spună celorlalți ceea ce nu avusese curajul să spună până atunci în public; ziarele publicau mesaje absolut banale de la cititori, în care aceștia nu spuneau altceva decât că se bucură că a căzut Ceaușescu. Acei ani par, acum, să fi fost perioada de glorie a libertății de exprimare în România.

 

Pe măsură ce anii au trecut, însă, frenezia consumatorilor de mass-media s-a mai moderat; odată cu scăderea cererii, oferta a devenit din ce în ce mai bogată și diversificată, iar concurența economică dintre ziare și apoi dintre televiziuni a început să determine formatele și conținutul acestora, înlocuind concurența pur ideologică din 1990. Cu timpul, libertatea de exprimare a început să pară din ce în ce mai mult ca un lucru de la sine înțeles, definitiv câștigat, asupra căruia nu mai are rost să reflectăm, deși în mod constant ea a fost afectată de neajunsuri grave: dificultatea cu care s-a obținut înființarea primei televiziuni private, monopolul pe difuzare care s-a destrămat extrem de lent, păstrarea în toată această perioadă a sancțiunilor penale pentru insultă și calomnie etc.

 

Aceste neajunsuri s-au agravat după alegerile din 2000. Guvernul folosește acum orice mijloc de presiune sau de persuadare pentru a obține o mass-media cât mai favorabilă. Sigur că există destule ziare critice la adresa puterii dar, dacă luăm în calcul situația dezastruoasă a României sub guvernul Adrian Năstase, faptul că există încă o mass-media care îi este încă favorabilă sau măcar indiferentă nu poate fi decât rezultatul unei acțiuni constante și sistematice de intimidare.

 

PSD a încercat să introducă reglementări drastice, care să limiteze libertatea de exprimare a ziariștilor. Faptul că nu a reușit întotdeauna se datorează exclusiv protestelor interne și internaționale, căci PSD nu are alte limite sau alte principii pentru acțiunea lui politică decât imaginea, respectiv cât de suportabilă este imaginea proastă pe care i-o creează abuzurile pe care le comite în modul cel mai natural posibil.

 

Nu este vorba însă numai de acțiunea guvernului. Într-un caz precum cel al arestării lui Andrei Gheorghe responsabilitatea revine, într-adevăr, guvernului Adrian Năstase, chiar dacă la origine era un exces de zel personal atât de stupid încât l-a deranjat până și pe primul ministru, deoarece acest exces de zel a fost posibil doar datorită axiomei PSD conform căreia Parchetul e în subordinea directă a PSD și are ca misiune sacră apărarea intereselor acestuia.

 

În alte cazuri, însă, politicul se conjugă cu interesele economice, obligându-i pe cei care țin mai mult la principiile deontologiei decât la siguranța slujbei să-și dea demisia. Este cazul ziariștilor Rodica Culcer, Cosmin Prelipceanu și Nadina Forga de la Europa FM, care s-au ocupat imparțial de subiectul gazonului din meciul de fotbal cu Danemarca. Lor li s-a explicat că postul de radio trebuie să sprijine guvernul pentru că grupul care îl are în proprietate trebuie să vândă avioane și tancuri! Acesta e doar unul din nenumărate cazuri care ne arată un mediu de afaceri aproape la fel de nesănătos ca și cel politic, deși în sondaje politica preia aproape toată nemulțumirea cetățenilor.

 

Pe de o parte, e necesară eliminarea tuturor îngrădirilor abuzive ale libertății de exprimare, dincolo de cele firești care oricum nu sunt respectate (spre exemplu, propaganda xenofobă). Consiliul Superior de Apărare a Țării a decis crearea unui sistem național de combatere a imaginii negative a României și a unui centru, condus de Ioan Talpeș, care să monitorizeze comportamentul mass-mediei, mecanism ce amintește de modul de cenzurare a presei din societățile totalitare. Membrii guvernului și alți demnitari PSD și-au făcut un obicei din a amenința ziariștii cu represalii, printre cei mai "activi" în acest sens numărându-se Ion Mircea Pașcu sau Șerban Mihăilescu, precum și majoritatea baronilor locali ai partidului aflat la guvernare. Un baron local PSD l-a amenințat pe un ziarist că "îi rupe și celălalt picior"; evident, acest comportament aberant nu a fost sancționat de PSD, căci el caracterizează foarte bine întreg partidul.

 

Astfel că, pentru ca libertatea de exprimare să aibă condiții normale de manifestare, este necesar ca legislația în domeniu, care are și menirea de a o proteja, să fie modificată în sensul standardelor actuale ale societăților democratice și, bineînțeles, să fie și aplicată. Deși PSD se laudă că legislația privind mass-media a fost armonizată cu cea europeană, practica arată că actualul partid de guvernământ este încă departe de a accepta mass-media ca un critic independent al politicului, ca o a patra putere de care politicul trebuie să țină cont. Nu în ultimul rând, pentru ca un comportament decent al oamenilor politici față de mass-media să devină o regulă firească este necesar să existe o reală concurență în politică, care să-i elimine pe cei care vor să elimine libertatea de exprimare a jurnaliștilor.

 

Există însă și alte condiții necesare pentru ca libertatea de exprimare să își poată căpăta adevăratul sens. Spre exemplu, dacă nimeni nu-i ascultă pe cei care își exercită această libertate, ea rămâne lipsită de semnificație. Revenind la exemplul anului 1990, e evident acum că toată lumea vorbea, mai mult sau mai puțin incontinent și incoerent, și că mai nimeni nu stătea să-i asculte pe ceilalți. Iar dificultatea de a constitui un dialog consistent pe marile teme ale societății românești, în principal cele politice dar și cele culturale sau economice, se mai face simțită și astăzi. Din acest punct de vedere, e clar că prima perioadă de după 1989 nu a fost nicidecum o perioadă de aur a comunicării și dialogului, și că nici astăzi nu putem spune că libertatea de exprimare ar avea o finalitate certă.

 

Ziarele sunt pline în fiecare zi de cazuri de corupție uluitoare prin gravitate lor și prin nonșalanța cu care acționează cei în cauză. Ziaristul are, în aceste cazuri, libertatea de a se exprima, dar care e utilitatea acesteia dacă, în final, corupții își văd mai departe de treabă nestingheriți și ziaristul însuși rămâne doar cu frustrarea de a fi vorbit în gol?! Trebuie remarcat că lipsa de ecou a acestor demascări ale corupției nu ține doar de justiție, care nu reușește să-i sancționeze, ci și de ecoul larg în rândul cititorilor. Corupția este resimțită, în sondaje, ca fenomen profund negativ, dar partidele care o susțin nu pierd suficient de mult din această cauză. În aceste condiții, ziaristul care demască un corupt rămâne doar cu frustrarea și cu presiunile, uneori destul de dure, care se fac asupra lui.

 

Libertatea există doar dacă nu e limitată, dar lipsa restricțiilor nu e suficientă; libertatea trebuie să aibă și un conținut pozitiv, să fie susținută de valori concretizate în acțiune. În cazul libertății de exprimare, e necesar ca cineva să asculte, să existe dialog și consecințe ale dialogului: consecințe normale și moderate, dar în același timp necesare și previzibile. Altfel, libertatea de exprimare poate să ducă nu la dialog, ci la cacofonie și haos. Legătura dintre cuvinte și realitate se poate vedea, spre exemplu, foarte bine în zona societății civile, a organizațiilor nonguvernamentale, nu întâmplător atacate de guvernul Năstase cu reglementări în spirit pur totalitar.

 

Dacă societatea românească va ști să reziste acestor presiuni și să le opună o acțiune hotărâtă, atunci libertatea precară de astăzi, inclusiv cea de exprimare, va putea fi folosită pentru a dobândi, pe termen mediu și lung, o libertate mult mai stabilă și durabilă. Dacă nu, viitorul nostru rămâne imprevizibil.

 

 



NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR