Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Spirit      Manifest      Cod      Statut      Doctrina      Rapoarte [fin.]      Atitudini      Istorie      Oficiale   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
2004 - punctuale
Gratierea lui Cozma [17.12]
Epoca Iliescu a decedat [15.12]
Libertatea încătușată [08.10]
PSD și raportul de țară [08.10]
2003 - punctuale
Copiii străzii [23.11]
Constituția [08.10]
Polițiștii-benzinari [04.08]
Statistică [21.07]
Derogări ... [07.07]
Mamutul administrației[15.06]
Normalitatea criticii [25.05]
Hoția de stat [17.05]
Socialismul "creștinesc" [09.05]
Libertatea de exprimare [21.04]
Cercul puterii [16.04]
Redistribuirea [05.04]
Anticorupție [22.03]
CNSAS [15.03]
Codul Muncii [10.03]
Sănătate [03.03]
speciale
România cui? [31.05]
Perversiunea diplomației [30.04]
Războiul din Irak [25.03]

Discuții Forum

pentru tipar!

23.11.2003

Ce facem cu copiii străzii?!

Nu tot ceea ce se întâmplă zilnic, ceea ce este obișnuit, este și normal. Sunt lucruri cărora nu le mai dăm nici o atenție, pentru că le vedem zilnic, dar care sunt monstruoase. Așa este și situația copiilor cerșetori și a copiilor străzii.


Acești copii sunt condamnați la nefericire și mizerie. Lipsiți de educație, lipsiți de condiții de trai decente, orizontul lor este supraviețuirea cu orice preț. Nevoile lor sunt, aproape exclusiv, cele de bază: nevoia de a găsi un loc în care frigul nu ucide, nevoia de a mânca orice poate să țină trupul în viață încă o zi. Și o nevoie "spirituală": nevoia de a uita mizeria și nenorocirile cu ajutorul aurolacului. Este oare cazul, atunci, să ezităm atât de mult în a recunoaște că indiferența celor mai mulți îi scoate pe acești copii din rândurile oamenilor și îi împinge către animalitate?


Esența problemei constă în faptul că acești copii nu sunt văzuți ca o responsabilitate a noastră. De aceea monstruozitatea situației lor nu șochează, și de aceea situația lor se perpetuează nestingherită. Dacă ar exista această atitudine de responsabilitate la un număr suficient de mare dintre români, atunci ea s-ar fi reflectat imediat în atitudinea instituțiilor statului. Până la urmă, acestea depind de un executiv care reprezintă voința alegătorilor și țin seama de atitudinile lor semnificative.


Dar dacă aceste atitudini lipsesc, atunci asupra instituțiilor nu mai există control și ele încep să se comporte arbitrar. În situația copiilor străzii din București, de exemplu, nu reușesc să ajungă decât la "soluția" grotescă de a-i "deporta" în zonele din care provin, de unde marea majoritatea iau următorul tren înapoi. Înapoi la viața mizerabilă de pe străzi care e singura lor opțiune.


A da câteva mii de lei unui copil cerșetor nu e suficient. Nu numai că nu e suficient, dar e ceea ce îi condamnă la viața lor de coșmar, căci este exact mecanismul pe care îl exploatează cei care îi obligă să cerșească, și care sunt adevărații beneficiari ai banilor adunați din cerșit. E nevoie, din partea fiecăruia, de ceva mai mult decât această milă de moment, prin care unii își cumpără plăcerea de a se simți mărinimoși, fără să se gândească însă la efectul pe care pomana lor îl are pe termen lung asupra copiilor.


Toți copiii, indiferent de originea lor, sunt în responsabilitatea noastră, și toți merită un cămin mai bun decât strada. Toți copiii care locuiesc pe stradă trebuie internați în instituții de ocrotire, indiferent dacă ei vor sau nu. Acesta e sensul, inclusiv juridic, al lipsei de responsabilitate a minorilor, și a responsabilității majorilor. Părinții acestor copii trebuie decăzuți din drepturi. Cu toate precauțiile necesare unei decizii atât de grave, este inadmisibil să îi lăsăm în continuare să decidă asupra copiilor lor pe cei care îi trimit la cerșit, pe cei care îi maltratează fizic sau psihic sau pe cei care nu le asigură minimul necesar existenței.


Viața de orfelinat nu e deloc fericită, dar ea e mai bună decât cea din canal. Copiii din stradă sunt acolo și din cauza incompetenței și indiferenței unor oameni politici care nu sunt capabili să stopeze corupția din sistemul legal de adopție. Pentru a curma corupția crasă din acest sistem care ajunsese să vândă sistematic copii ca la piață, n-au fost în stare să facă altceva decât să suspende adopțiile internaționale. Evident, adopțiile naționale ar trebui să aibă prioritate, dar ele nu reușesc, din păcate, să rezolve problema.


Dincolo de toate problemele noastre, inclusiv de problemele economice grave pe care le avem, ar trebui să existe câteva priorități care nu intră în discuție. Aceasta e una din ele. Indiferent de cât de săracă ar fi societatea românească, ea trebuie să găsească resursele pentru a ocroti acești copii lăsați în voia nimănui. Este prima din condițiile demnității noastre. Dacă nu suntem în stare să avem grijă nici măcar de acești copii aflați în situații disperate, înseamnă că în societatea românească nu există umanitate sau solidaritate. De fapt, înseamnă că societatea românească încă nu există cu adevărat.

 



NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR