Uniunea pentru Reconstrucția României - URRUniunea pentru Reconstrucția României - URR
Select language:
 Română RO    Magyar HU    English EN 
 Home-ul meu e aici!   Pagina mea favorită! 
 Intră pe forum!
FIECARE CONTEAZĂ
Închis: 31.12.2004
  Prima pagină     Spirit      Manifest      Cod      Statut      Doctrina      Rapoarte [fin.]      Atitudini      Istorie      Oficiale   Hartă site  
Direct@URR


Știri@URR
La e-mail
...în site!
Alegerile Generale 2004
Chat
Studio
Răspunsurile URR la chestionarul TI
Întâlnire Bran
Raport financiar
Alegeri locale 2004
www.bihor.urr.ro
www.cluj.urr.ro
www.brasov.urr.ro
www.arad.urr.ro
Programul Politic

 STARE DE SPIRIT 
Căutare
Google
FIECARE CONTEAZĂ DACĂ NU PARTICIPI NU SE SCHIMBĂ NIMIC
2004 - punctuale
Gratierea lui Cozma [17.12]
Epoca Iliescu a decedat [15.12]
Libertatea încătușată [08.10]
PSD și raportul de țară [08.10]
2003 - punctuale
Copiii străzii [23.11]
Constituția [08.10]
Polițiștii-benzinari [04.08]
Statistică [21.07]
Derogări ... [07.07]
Mamutul administrației[15.06]
Normalitatea criticii [25.05]
Hoția de stat [17.05]
Socialismul "creștinesc" [09.05]
Libertatea de exprimare [21.04]
Cercul puterii [16.04]
Redistribuirea [05.04]
Anticorupție [22.03]
CNSAS [15.03]
Codul Muncii [10.03]
Sănătate [03.03]
speciale
România cui? [31.05]
Perversiunea diplomației [30.04]
Războiul din Irak [25.03]

Discuții Forum

pentru tipar!

17.05.2003

 

Hoția de stat

 

Guvernul Năstase nu scapă nici o ocazie de a-i sancționa pe cei care doresc să facă ceva în România. Ultima aberație în domeniu este o hotărâre de guvern care stabilește că posesorii de centrale termice trebuie să plătească o parte din cheltuielile celorlalți locatari, întrucât beneficiază de "căldura" primită prin ziduri de la vecinii încă legați de glia RADET-ului.

 

Stupizenia deciziei este evidentă: cei care au centrale termice dau vecinilor cel puțin la fel de multă căldură pe cât primesc, de regulă mult mai multă. Aceasta însă "nu se pune", deoarece logica pe stil vechi comunist a guvernului îi transformă pe "burghezii" cu centrale de apartament în intruși lipsiți de drepturi în fața colectivității. Decizia complet arbitrară a guvernului revine, astfel, la cea mai dură logică a colectivizării forțate: este drept să le luăm pentru că au; dacă ei au, să le luăm ce au fiindcă doar așa o să putem avea și noi. Evident, "argumentul" nu e doar mizerabil din punct de vedere moral, ci și vicios din punct de vedere economic. Chiar dacă am găsi un motiv pentru a-i obliga pe cei care pot să-și permită cheltuieli mai mari să plătească și nota la întreținere a celor care nu pot sau n-au chef să plătească, ceea ce pare totuși imposibil, escrocarea celor care și-au montat centrale termice n-o să rezolve niciodată imensele probleme ale RADET-ului.

 

De fapt, toată politica PSD se organizează în vederea acestui obiectiv fundamental: încurajarea colectivismului irațional și a pasivității. Cei care doresc să realizeze ceva - oamenii activi - sunt adversarii naturali ai PSD. Cei care doresc să schimbe ceva, să se dezvolte și să îmbunătățească mediul în care trăiesc, vor fi întotdeauna înclinați să-și negocieze poziția în funcție de ceilalți, să ofere ceva în schimbul a ceea ce doresc să obțină. Pe aceste baze se naște un proces rațional, negociat echitabil, de producere a deciziei în societate și implicit de selectare a celor care au misiunea de a-i reprezenta politic pe cetățeni. Cu alte cuvinte, de aici se naște un pericol direct pentru PSD, căci acest partid nu reprezintă interese clare și nu oferă nimic în schimbul votului pe care îl solicită. PSD se menține la putere speculând automatismul celor care îl identifică cu statul pur și simplu. Pe lângă naționalismul practicat de partidul-stat la adăpostul alianței cu UDMR, PSD exploatează reflexelele vegetative ale românilor, pentru care supunerea indivizilor față de interesele colectivității și consensul absolut care trebuie opus factorilor exteriori și potențial nocivi colectivității sunt valori fundamentale.

 

PSD este partid-stat nu doar datorită ponderii pe care o are și reflexelor totalitare ce îl caracterizează, ci mai ales pentru că el este succesorul "de drept" al Puterii din România. Aceasta este o putere eminamente unică, pentru că așa a fost dintotdeauna, nu numai în timpul comunismului. Perioada antebelică nu e cu adevărat o excepție, căci democrația era mai mult de fațadă în condițiile în care alegerile erau câștigate matematic de guvernul numit de rege; de aceea și desființarea instituțiilor democratice și instalarea dictaturii lui Carol al II-lea a fost atât de ușoară. PSD este văzut de electoratul său ca Puterea pur și simplu, evident o putere paternalistă care nu încheie nici un contract cu cei pe care îi stăpânește. Este puterea în jurul căreia oamenii se strâng din reflex, în virtutea unui etern pericol extern și față de care nu există alternativă. Și tocmai din această cauză "opoziția" este încă percepută de mulți ca un factor al dezbinării sau destabilizării.

 

De aceea, colectivismul atroce al hotărârii de guvern care dă puteri absolute asociațiilor de locatari este cât se poate de logic. Individul nu are nici o putere și nici un drept. Asociația hotărăște cât anume plătesc posesorii de centrale termice pentru căldura consumată de ceilalți locatari, cât anume plătesc cei care și-au instalat contoare individuale de apă (deci contoarele lor devin inutile); de asemenea, "burghejii" care își permit să plătească oameni pentru a le presta anumite servicii (curățenie, reparații etc.) sunt obligați să plătească pentru ei, dacă aceștia vin mai mult de 15 zile pe lună. Dacă proprietarii înșiși ar face treburile respective, consumând aceeași cantitate de apă, evident că n-ar plăti nimic în plus. Dar dacă tot au bani să-și plătească oameni, de ce ar scăpa PSD ocazia de a mai băga o dată mâna în buzunarul unor "burgheji" împuțiți?! Interesantă e și maniera în care se stabilește lista cu prestatorii de servicii pentru care angajatorii lor sunt obligați să plătească degeaba: ei sunt acele persoane care "prestează activități gospodărești constatate vizual sau la sesizarea altor persoane". Pentru PSD, buna credință și metodele civilizate de negociere nu înseamnă nimic. El pleacă automat de la prezumția de vinovăție a "burghejilor", împotriva cărora instituționalizează delațiunea și spionajul, spre nesfârșita delectare a babelor de pe scară care vor avea o misiune oficială, de la guvern.

 

În general, toată hotărârea guvernului seamănă mult cu sentințele date în anii 50 împotriva "dușmanilor poporului". Nu contează deloc cine ce drept are; principalul e să li se dea în cap celor care ies din rând, să li se ia celor care au ceva. Toată hotărârea nu face altceva decât să stabilească diverse ocazii în care cei care "au" să plătească degeaba pentru cheltuielile celorlalți. Încă un exemplu: cheltuielile legate de antenele colective de televiziune sunt suportate de toți locatarii, proporțional cu numărul de prize din apartament; nu are nici o importanță dacă ei folosesc sau nu antenele respective. Dacă au bani de cablu, de ce să nu pătească și pentru antena celorlalți, chiar dacă nu beneficiază deloc de ea? Așa e logic, după logica murdară a partidului de guvernământ.

 

Prin acestea însă, PSD nu se definește mai puțin ca un partid al consensului deși îi antagonizează în mod sălbatic pe cei care doresc să-și edifice un drum personal în viață, să trăiască mai bine, într-o societate mai civilizată. Aceștia sunt, pentru PSD și pentru românii pe care el îi reprezintă, excluși din colectivitatea organică a "națiunii". Ei n-au nici un drept, și sunt exploatați ca și deportații de la Canal, în măsura în care sunt obligați să muncească degeaba pentru alții. Dar exploatarea lor nu contează, pentru că ei, din cauză că au avut curajul să se definească individual, să aibă aspirații și idei personale, s-au autoexclus din corpul monolitic al "oamenilor de bine".

 

PSD este partidul celor care nu suportă conflictul sub forma conflictului de interese care necesită inițiativă și implică riscuri (riscuri, de altfel, mult mai mici decât se consideră de obicei). Este partidul celor care, mai mult decât orice, nu vor să fie deranjați din combinația de moarte și supraviețuire care le ține loc de viață. De aceea, atâta timp cât li se asigură "liniștea", ei acceptă orice ticăloșie împotriva celor care nu sunt ca ei, căci nici moartea și nici supraviețuirea nu cunosc reguli; în schimb, conflictul de interese economice, negocierea, inițiativa și competiția nu pot exista fără reguli. Aceasta este și explicația pentru care PSD nu scade în sondaje, oricât de mult și de pe față ar fura miniștrii cabinetului Năstase: nu este de interes pentru electoratul PSD.

 

Bineînțeles, colectivismul instinctual poate susține și decizii mult mai tragice decât escrocarea "burghejilor" pentru plata întreținerii celorlalți; politicile criminale ale comunismului sau legionarismului s-au bazat exact pe aceste resorturi, pe supunerea totală obținută, în schimbul "liniștii" totale, din partea omului care nu-și dorește decât completa dizolvare în colectivitate. E o dulce iluzie, spre exemplu, să credem că regimul comunist a fost adus "pe tancurile sovietice". De fapt, el a fost construit de către cetățeni români, iar responsabilitatea pentru catastrofa produsă de comunism, pentru toate crimele și toată mizeria materială și morală adusă de el, se împarte între cei care l-au servit activ și cei care l-au acceptat pasiv, chiar dacă această ultimă acceptare este întotdeauna uitată, în mod convenabil.

 

Astfel că n-are rost să ne facem iluzii: diferența dintre crimele legionarilor sau comuniștilor și abuzurile PSD-ului e doar una de context internațional. Întâmplarea face ca, în acest moment, Europa să nu fie nici în război, nici divizată de o Cortină de Fier, astfel că presiunea Vestului democratic are un efect real în România. Dacă luăm în calcul această împrejurare, vom ajunge la concluzia că "domnia" PSD este exercitată mereu în condițiile explorării și frecventchiar a încălcării limitelor trasate de UE, o politică la fel de iresponsabilă ca și acelea practicate de cele mai sinistre regimuri din istoria țării. Ca și comuniștii sau legionarii, PSD manifestă cel mai dur dispreț față de individ și față de drepturile lui, și e gata să meargă cu abuzurile împotriva lui până acolo unde e posibil; dacă în contextul internațional de astăzi imaginea externă e extrem de importantă pentru un regim, iar crimele împotriva umanității nu mai sunt trecute cu vederea ca acum 30 sau 50 de ani, PSD "se abține" să refuze dreptul la viață al românilor, dar refuză să le respecte cu adevărat celelalte drepturi: la liberă exprimare, la liberă asociere, și mai ales la proprietate. Atâta timp cât PSD va guverna în România în condițiile unei democrații de carton, nimeni nu se va putea bucura de bunurile sale și de rezultatele muncii sale.

 

De aceea, este necesar ca toate inițiativele abuzive ale guvernării PSD să primească o replică mult mai fermă din partea acelui segment al societății românești care dorește să prospere într-o societate guvernată de legi, nu de capricii personale instituite peste noapte în reglementări aberante. Această rezistență există și acum, și ea e celălalt factor, pe lângă presiunile internaționale, care limitează abuzurile PSD. Însă forța rezistenței trebuie să crească, printr-o mai bună corelare a opoziției democratice, a societății civile și a tuturor celor care nu mai vor să fie cobaii unei guvernări abuzive. Mai mult decât orice, acțiunea acestui segment al societății românești trebuie să aibă un obiectiv coerent unic, iar acesta nu poate fi altul decât crearea de instituții solide care să scutească actul politic din România de arbitrariul care îl definște acum, instituții care să reziste schimbării partidului aflat la guvernare și care să constituie astfel o garanție pentru stabilitatea și continuitatea democrației. Esențiale sunt, desigur, instituțiile care trebuie să asigure respectarea legii, și care sunt nu întâmplător ținta principală a abuzurilor PSD: aservirea Curții Supreme de Justiție, atribuțiile grotești ale Procurorului General prin care PSD anulează independența justiției etc. etc.

 

Situația e destul de simplă: e nevoie de o coordonare a acțiunilor celor care nu mai doresc să fie furați și disprețuiți în fiecare zi. Am ajuns să fim furați în cele mai diverse feluri: prin măsuri abuzive precum cea discutată mai sus, prin taxe aberante precum cea pe radio-TV (care, conform explicației stupefiante a premierului Năstase, e o taxă percepută nu în schimbul unui serviciu, ci a posibilității teoretice de a beneficia de acel serviciu!), prin scutirile de taxe și impozite acordate clientelei politice, prin afacerile oneroase ale miniștrilor, prin campania electorală pe care PSD și-o face din bani publici etc. etc. Așa cum economia de stat eclipsează economia privată, și hoția "de stat" patronată de guvern a ajuns să depășească de departe hoțiile "private". Astfel că, la un moment dat, acel segment al societății care preferă regulile împotriva abuzurilor și prosperitatea împotriva supraviețuirii mizerabile va trebui pur și simplu să spună "Nu". Un "Nu" suficient de coerent și puternic încât partide precum PSD să nu mai aibă niciodată posibilitatea de a face experiențe pe oameni.

 

 



NetSoft - Linux Servers Install & Administration
Ai o idee, o observație, o dorință în legătură cu acest site?
 Trimite-o pe adresa webmaster@urr.ro 

 afișări 
[Confidențialitate] URR