|
Închis: 31.12.2004 |
||||
Prima pagină | Spirit   Manifest Cod Statut Doctrina Rapoarte [fin.] Atitudini Istorie Oficiale | Hartă site | ||
09.05.2003 Socialismul "creștinesc"
În România se muncește din ce în ce mai puțin. Unele din primele măsuri luate după Revoluție au fost reducerea săptămânii de lucru și a vârstei de pensionare. Declinul economic constant al tranziției a determinat, și el, reducerea locurilor de muncă; menținerea artificială în viață a industriei de stat a avut doar un fals efect de conservare a numărului de locuri de muncă. Nu numai că ea a consumat sume enorme din bugetul de stat, dar a paralizat și alte resurse economice importante care ar fi putut contribui la dezvoltarea unui sector economic privat, sănătos. Blocând dezvoltarea economică, politica populistă a guvernelor tranziției a blocat și crearea de noi locuri de muncă, în compensație la cele care s-au pierdut în mod inevitabil.
Evident, nu doar reducerea numărului de angajați și a timpului de muncă individual este o problemă în România. O problemă mai mare încă este ineficiența cronică a muncii. Lașitatea guvernelor care au amânat mereu reformele economice ne costă din ce în ce mai scump acum: lipsa unui mediu economic cu adevărat concurențial determină o productivitate scăzută a muncii chiar și în sectoarele mai performante ale economiei. Situația devine cu adevărat delirantă în administrație, unde problema corupției reușește să o eclipseze pe cea a ineficienței crase a muncii, și în sectorul economic de stat, în întreprinderile care își țin oamenii în șomaj tehnic cu anii, sau în sectorul energetic, unde personalul e grotesc supradimensionat, iar salariile se stabilesc după un criteriu mult mai simplu decât eficiența: cât au chef să ia din banii publici.
Astfel că laitmotivul reluat adesea de diverși moraliști, mai mult sau mai puțin îndreptățiți să-l formuleze, după care "românului nu-i place munca", ar trebui privit cu toată circumspecția. Țăranii români muncesc din greu, chiar dacă ineficient; în atâtea firme private se muncește serios, pentru că acolo trebuie obținute anumite rezultate. E adevărat că ar trebui dezvoltată o nouă cultură a muncii care să șteargă mentalitățile nefaste induse în timpul comunismului, dar problema nu e doar a disponibilității românului de a munci, ci și a cadrului care i se oferă.
Nu numai că până acum nu s-a reușit crearea unui cadru economic și social care să stimuleze munca onestă și eficientă, dar guvernul actual descurajează fățiș aceste valori. Noul Cod al muncii limitează strict săptămâna de lucru la 48 de ore, astfel că angajații firmelor private nu pot lucra mai mult chiar dacă doresc și chiar dacă trebuie s-o facă; pentru cei de la stat, desigur, acest tip de probleme nu există, decât poate pentru cei din sănătate care nu-și vor mai putea face gărzile, pentru că nu-i lasă legea. Multe alte prevederi populiste ale Codului muncii îi îndeamnă pe salariați să vadă salariul primit ca pe un fel de asistență socială care li se cuvine din oficiu, nu ca pe o răsplată a muncii ce trebuie dobândită prin merit. Angajatorilor li se impun toate obligațiile posibile și imposibile; textul Codului nu spune nimic, însă, despre obligația angajatului de a presta o muncă de calitate. Loialitatea angajatului nu e văzută ca o datorie morală, absolut firească; pentru a beneficia de ea, adică pentru ca angajatul să nu divulge altor părți informații confidențiale, angajatorul trebuie să plătească un spor consistent.
Dar guvernul Năstase poate oricând să-și depășească fără probleme propriile recorduri în materie de absurd și imoralitate, astfel că el evoluează constant spre forme din ce în ce mai directe de descurajare a muncii. După ce a procedat la fel cu vacanța de Crăciun, guvernul a cuplat și de Paște o sărbătoare laică cu una creștină, pentru a putea oferi potențialului electorat o vacanță consistentă. Desigur, n-ar fi prima dată când socialismul și creștinismul sunt fuzionate de PSD pentru a obține efecte de imagine. Și un ateu convins ca Ion Iliescu, și cei mai lipsiți de Dumnezeu lideri ai partidului participă cu dăruire la slujbe religioase și sfințiri, ca să vadă oamenii unde e credința adevărată.
Elanul "creștinesc" al guvernului a lovit sectorul privat în primul rând prin interdicția de a se lucra timp de 9 (nouă) zile, cu excepția cazurilor în care angajatorii își plăteau dublu angajații. Măsură aberantă, pentru că un număr infim de afaceri curate sunt atât de profitabile încât să-și poată permite o astfel de creștere a salariului. Măsură, evident, arbitrară și imorală, căci nu exista nici un motiv rațional pentru ca 3 zile lucrătoare să fie declarate libere de guvern doar pentru că s-au nimerit lângă unele zile de sărbătoare. Între lunea de după Paște și 1 Mai erau două zile în care se putea lucra, chiar și cu riscul ca unii români prea plini de sentimente mioritice să leșine de greață din cauza asta; la fel se putea lucra și în vinerea de 2 mai.
Guvernul socialist "creștin" al lui Adrian Năstase nu înțelege însă că într-o societate civilizată există reguli și drepturi care sunt prevăzute de legi, și nu schimbate de guvern în fiecare zi. Oferind românilor o vacanță nejustificată, guvernul Năstase nu face altceva decât să-și facă propagandă electorală pe banii firmelor comerciale, care rămân cu aceleași cheltuieli salariale dar beneficiază de mai puțină muncă, deci de venituri mai mici. În plus, chiar și firmele care ar fi vrut să lucreze între Paște și 1 Mai ar fi putut-o face cu greu, cu toată administrația și sectorul financiar-bancar paralizate.
Nimic nu caracterizează mai bine guvernarea PSD decât disprețul pentru lege și în general pentru reguli, precum și decizia arbitrară și abuzivă care lasă impresia că rezolvă o problemă sau creează un beneficiu de moment, pentru ca pe termen lung să producă cele mai grave consecințe. Nimic nu e mai tipic politicii PSD și electoratului său decât amânarea indefinită a oricărei acțiuni, complacerea în delăsarea mizerabilă a celui care se mulțumește să supraviețuiască oricum, cu condiția să nu-l bată nimeni la cap. Ce contează pentru PSD și pentru electoratul său că decalajul dintre economia românească și cea ungară sau cehă e mai mare decât cel dintre aceste economii și cele occidentale? Adrian Năstase și miniștrii săi fac gargară cu indicatori macroeconomici, care aduc aminte destul de brutal de producțiile la hectar care se raportau pe vremea lui Ceaușescu, și toată lumea se simte bine.
Un alt element foarte tipic stilului de guvernare PSD, care s-a manifestat și în decizia de a acorda românilor o vacanță suplimentară de Paște este imposibilitatea de a înțelege efortul de durată care e necesar României (de fapt, este vorba mai degrabă de un concediu suplimentar, pentru că doar copiii au vacanțe; această confuzie frecventă e însă extrem de semnificativă pentru lipsa de responsabilitate de tip infantil a celor care consideră că astfel de "vacanțe" sunt ceva firesc). Un partid al imobilismului cum este PSD nu poate înțelege că vremea în care oamenii primitivi culegeau roadele naturii și în restul timpului se despăducheau și pictau peșteri a trecut. Acum ritmul vieții e altul, și activitățile omului sunt altele. Poate că unele lucruri bune s-au pierdut, chiar dacă și multe alte lucruri bune s-au câștigat; este inevitabil, căci nu trăim într-o lume perfectă (și chiar e necesar să nu încercăm să facem din lumea de aici una prefectă). Însă tot ce a fost bun poate fi reinterpretat și recuperat în alte forme, astfel că eventualele noastre nostalgii după lumea patriarhală care deja a apus de mult n-ar trebui să fie un argument împotriva conectării la lumea contemporană. A reveni acum la o lume patriarhală sau a întârzia într-un tip de cultură care are ca ideal practic supraviețuirea și ca ideal moral "boema" ar însemna, de fapt, să ne renegăm cultura europeană de care aparținem, o cultură dinamică, a dezvoltării.
Este esențial să înțelegem munca și ca necesitate economică și ca valoare morală. Indiferent în ce fel lucrăm și acționăm fiecare, e necesar să facem ceva, și fiecare pentru el personal, și pentru ceilalți. Mai ales în situația critică a României, în care oameni care au muncit și cotizat o viață întreagă nu au posibilitatea de a-și îngriji sănătatea, în care copii, semeni de ai noștri, trăiesc o viață abjectă prin canale iar cea mai mare parte a românilor trăiesc de azi pe mâine, a ne complăcea în inactivitate doar pentru că un guvern e suficient de iresponsabil pentru a propune așa e cel puțin indecent.
|
|
|||||||||||||